Zdravlje

Ko se brže oporavlja od korone – žene ili muškarci? Dr Zdravković o posledicama preležanog kovida

Komentari

Autor: RTS

02/05/2022

-

11:49

Ko se brže oporavlja od korone – žene ili muškarci? Dr Zdravković o posledicama preležanog kovida
Marija Zdravković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Osobe u dobroj fizičkoj kondiciji obično se brže oporave od kovida 19, dok pacijenti koji su imali težu kliničku sliku obično imaju posledice na a karidovaskularnom i respiratornom sistemu, kao što su smanjeni kapacitet disanja i fokalni miokarditis.

"Pacijenti koji imaju težu sliku imaju duži oporavak. Postoje osobe koje u prvom trenutku nisu imale težu kliničku sliku. Kovid se razvukao i dugo je trajao, možda se nisu na vreme javili. Bitno je da se posledice dijagnostikuju i leče", napominje direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković.

Dr Zdravković kaže za RTS da su žene u lošijoj situaciji najverovatnije i zbog hormonalnog statusa i zbog toga jer su fizički manje aktivne.

"Uvek savetujemo, ne samo zbog kovida, da se misli na ishranu, da se vrši kontrola telesne mase, i fizičku aktivnost, ali ne bez provere kardiološkog statusa", podvukla je Zdravković.

Direktorka Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" rekla je da se nedeljno u toj ustanovi pregleda oko 3.500 pacijenata neki put i više – 4.000, bilo da je reč o hitnim pacijentima, urgentnim stanjima ili redovno zakazanim pregledima. Prema njenim rečima, njih oko 120 su pacijenti koji su upućeni sa suspektnim postkovid stanjem.

Dr Zdravković kaže da bi pacijent trebalo da dođe na kliniku pošto ga u domu zdravlja pregleda izabrani lekar, sa osnovnim laboratorijskim analizama i isključenim drugim težim oboljenjima. Ističe da je najveća greška odmah zaključiti da pacijent ima postkovid sindrom, a ne isključiti teža oboljenja, čega je bilo.

Pristup pacijentu u "Bežanijskoj kosi" je multidisciplinarni: urade se laboratorijske analize, kardiološki pregledi i pregled pulmologa – a vrlo često se uključuje i endokrinolog, fizijatar, reumatolog u zavisnosti od kliničke slike.

"Ne očekuje se gora situacija posle praznika"

Posle praznika doktorka Zdravković ne očekuje pogoršanje epidemijske situacije. Iz dana u dan smanjuje se broj pacijenata u kovid sistemu, ali ih je sve više na ne-kovid odeljenjima. Neki od njih žale se i na posledice kovida.

"Mislim da smo kroz vakcinaciju i usvajanjem nekih preventivnih mera koje nismo pre imali u svakodnevnom kontaktu značajno smanjili incidencu virusa korone i ovaj broj ohrabruje i nadam se da će biti još manji, ali to zavisi od svih nas", kazala je Zdravković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin