Zdravlje

Šta do sada znamo o mešanju vakcina protiv kovida i koje će biti najefikasnije kombinacije?

Komentari

Autor: Tila Stanković

26/06/2021

-

11:16

Šta do sada znamo o mešanju vakcina protiv kovida i koje će biti najefikasnije kombinacije?
Šta do sada znamo o mešanju vakcina protiv kovida i koje će biti najefikasnije kombinacije? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nakon vesti da je nemačka kancelarka Angela Merkel primila drugu dozu Moderne posle vakcinisanja AstraZenekom u aprilu, ponovo se pokrenula priča o tzv. koktelu vakcina. Iako stručnjaci i dalje ispituju bezbednost i efikasnost kombinovanja različitih doza vakcina protiv kovida 19, većina rezultata ukazuje na to da bi primanje drugog proizvođača posle prve doze AstraZeneke, moglo da smanji rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Takođe, u određenim državama je odobreno primanje treće doze različitog cepiva kako bi se ojačao imunološki odgovor stektnut Sinofarm vakcinom.

Potral Euronews Srbija kontaktirao je imunologa Srđana Pašića, koji ističe da bi kombinovanje vakcina moglo da bude bezbedno i korisno, posebno kod starijih osoba koje nisu imale dovoljno jak imunološki odgovor. Ipak, naglašava da je, kako bi se to sprovelo u praksi, neophodno odobrenje Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

S druge strane, predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za imunizaciju protiv virusa korona Mirsad Đerlek ističe za Euronews Srbija da struka prati sva istraživanja koja testiraju primanja različitih doza vakcina i da je važno sagledati kada bi bio pravi trenutak za primanje eventualne treće doze vakcine drugog proizvođača.

Kombinovanje kineske Sinofarm vakcine

Takođe, kombinovanje različitih vakcina sa Sinofarmom je tema kojom se odavno bave stručnjaci, budući da noviji razultati studija ukazuju na to da vakcina ne pruža dovoljno veliku zaštitu starijima.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein omogućili su osobama koje su se vakcinisale kineskom Sinofarm vakcinom, da prime treću dozu Fajzer/Biontek radi jače imunizacije protiv kovida 19. Primanje treće doze tri meseca posle druge je slobodna individualna odluka, koju lekari preporučuju, navodi Rojters.

Šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Žorž Gao smatra da efikasnost kineskih vakcina nije dovoljno visoka i da bi Kina trebalo da razmotri opcije poput kombinovanja doza kako bi se povećala efikasnost.

"Trebalo bi razmotriti usvajanje sekvenijalne vakcinacije različitim vrstama vakcine", rekao je Gao za Global Times, te istakao da bi možda kombinovanje kineskih vakcina sa Fajzerom moglo biti korisno i bezbedno.

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

"Postoji varijanta da se treća doza daje kao buster starijima zbog slabijeg imunološkog odgovora na kinesku vakcinu. Ipak, da bi to moglo da se sprovede u Srbiji neophodno je da Batut odobri", rekao je za Euronews Srbija dr Srđan Pašić imunolog. 

On ističe da iako i dalje nema dovoljno studija o kombinovanju vakcina, a prema trenutnim podacima deluje da nema nikakvih neželjenih efekta po zdravlje.

"Svaka osoba reaguje na poseban način. Kod kombinovanja vakcina, osobe češće imaju reakciju posle primanja druge doze, ali ta reakcija obično nije teža ili jača", objasnio je dr Pašić.

Predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za imunizaciju protiv virusa korona Mirsad Đerlek kaže za Euronews Srbija da se na nivou tog tela razgovara o trećoj dozi vakcine, da se prate sva istraživanja u svetu i da će se konačan stav zauzeti kada stigne preporuka SZO, ali i proizvođača. 

"Pratimo zbivanja u svetu. Potrebno je vreme da bi se sve ispitalo. Važno je da se sagleda kada je pravi momenat da se da treća doza, ako uopšte bude doneta takva odluka", rekao je Đerlek za Euronews Srbija.

Navodi da se razmišlja o dva modela, ali da je to još uvek na nivou razgovora. Ključno je proceniti šta bi bilo najbolje za građane. 

Jedan model bi bio, ukoliko se dokaže da je potrebna treća doza, da se treća doza daje nakon devet do 12 meseci posle druge doze.

Drugi model je, dodaje Đerlek, da nakon godinu dana od potpune vakcinacije građani prime još dve doze.

Đerlek kaže da mnogi svetski stručnjaci sve češće govore da bi kombinacija dve doze vakcina različitih proizvođača mogla dobro da deluje protiv novih sojeva virusa, ali da nema konačnog stava o tome. 

Kombinovanje AstraZeneke sa drugim vakcinama

Sve više stručnjaka veruje da bi kombinovanje ove vakcine moglo da bude korisno iako i dalje ne postoji dovoljno dokaza za to.

Istraživanje Univerziteta Oksford, u okviru kojeg se testira kombinovanje vakcine AstraZeneka sa Modernom, Novavaksom i Fajzerom, sugeriše da bi primanje različitih doza moglo da bude bezbedno, ali da je i dalje potrebno prikupiti više informacija, jer ne funkcionišu sve vakcine na isti način.

Kovid vakcine stimulišu imuni sistem organizma, kako bi on proizvodio antitela protiv virusa, međutim, način na koji to podstiču se razlikuje, primetila je dr Kejt O'Brajen, direktorka sektora za vakcine Svetske zdravstvene organizacije.

"Ako se uzimaju u obzir osnovni principi kako vakcine funkcionišu, smatramo da bi režimi kombinovanja mogli da budu efikasni", ističe ona.

Takođe, trenutno su u toku manja ispitivanja u Španiji i Nemačkoj, navodi AP.

Tanjug AP/Chiang Ying-ying

 

"Treba da prikupimo što više dokaza o efikasnisti različitih kombinacija", ističe O'Brajen.

Kombinacija vakcina Fajzer i AstraZeneka izaziva malo teže, ali privremene neželjene reakcije poput bolova u mišićima i temperature, verovatno zato što se mešanjem doza podstiče jači imunološki odgovor, ističe Levens Jong, virolog sa Univerziteta Varvik u Velikoj Britaniji.

Kada je u pitanju vakcinacija AstraZenekom brojne države su dozvolile primanje različitog cepiva za drugu dozu posebno osobama u strarijim uzrasnim grupama. Između ostalih tu spadaju Španija, Finska, Svedska, Norveška, Nemačka, Južna Koreja i Francuska.

Mnogi stručnjaci smatraju poželjnom kombinaciju vakcina u određenim okolnostima.

Budući da je otkriveno da AstraZeneka u retkim slučajevima može da izazove krvne ugruške, nekoliko evropskih zemalja, uključujući Nemačku i Francusku, preporučilo je ljudima koji su primili prvu dozu ove vakcine da kao drugu dobiju Fajzer ili Modernu. U četvrtak je i Kanada dala istu preporuku.

Ipak, Velika Britanija smatra da bi ljudi trebalo da dobiju istu vakcinu ako je to moguće. Iako su primili prvu dozu AstraZeneke, ne bi trebalo da je kombinuju sa različitom vakcinom, osim ukolikonu su u pitanju pacijenti koji generalno imaju problem sa krvnim ugrušcima.

 

Komentari (0)

Magazin