Zdravlje

Delta soj postaje dominantan u svetu, SZO: Putanja je vrlo zabrinjavajuća

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2021

-

17:36

Delta soj postaje dominantan u svetu, SZO: Putanja je vrlo zabrinjavajuća
Delta soj postaje dominantan u svetu, SZO: Putanja je vrlo zabrinjavajuća - Copyright Tanjug/AP/Denis Grishkin, Moscow News Agency

veličina teksta

Aa Aa

Delta soj kovida 19, koji je prvo otkriven u Indiji, polako postaje dominantan soj koronavirusa u svetu, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Velika Britanija je izvestila o povećanju infekcija delta sojem, dok nemački zdravstveni radnici predviđaju da će vrlo brzo postati dominantan soj u Nemačkoj uprkos povećanju u broju vakcinisanih, preneo je Rojters.

Kremlj je, osim nihilizma, za rekordan broj novoinficiranih u Moskvi okrivio i delta soj.

"Delta je na dobrom putu da postane dominantan soj u svetu zbog velike zaraznosti", izjavila je glavna naučnica u SZO Soumja Svaminatan.

Zvaničnici SZO su naveli da je Afrika ostala kontinent koji zadaje brigu, iako je tamo zabeleženo oko pet odsto novih infekcija i oko dva odsto smrtnih slučajeva u svetu.

Slučajevi su se udvostručili u Namibiji, Sijera Leoneu, Liberiji i Ruandi prošle nedelje, rekao je jedan od šefova SZO za hitne slučajeve Majk Rajan, dok je pristup vakcinama i dalje mali.

"Putanja je vrlo, vrlo zabrinjavajuća. Surova realnost je da smo u eri brojnih sojeva sa visokom zaraznošću ostavili veliki broj stanovnika planete, ranjivu populaciju Afrike, nezaštićenu vakcinama", kazao je Rajan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin