Zdravlje

Delta varijanta korone izaziva težu i bržu bolest kod pacijenata u Kini, tvrde lekari

Komentari

Autor: The New York Times

13/06/2021

-

19:28

Delta varijanta korone izaziva težu i bržu bolest kod pacijenata u Kini, tvrde lekari
Delta varijanta korone izaziva težu i bržu bolest kod pacijenata u Kini, tvrde lekari - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Delta varijanta koronavirusa proširila se na jugoistoku Kine, a lekari iz Guangdžoa počeli su da otkrivaju drugačije i opasnije simptome od onih koje su videli kada je početna verzija počela da se širi krajem 2019. godine u Vuhanu.

Pacijenti postaju sve bolesniji, a stanje se pogoršava mnogo brže. Četiri petine simptomatskih slučajeva razvili su groznicu, istakli su lekari iz jedne bolnice gostujući na državnoj televiziji, te dodali da je sada koncentracija virusa u organizmu mnogo veća, pre nego što polako počne da opada.

Guan Šiangdong, načelnik intenzivne nege pri univerzitetskoj bonlici Sun Jat-sen u Guangdžou istakao je da oko 12 odsto pacijenata u roku od tri do četiri dana od pojave simptoma, postaje teško ili kritično bolesno, prenosi New York Times.

U prošlosti je taj udeo bio 2 ili 3 odsto, povremeno i do 10, uporedio je.

Tanjug/AP/Andy Wong

 

Lekari u Britaniji i Brazilu izveštavaju o sličnim trendovima sa varijantama koje su kružile u tim zemljama.

Svedočanstva iz Kine najnoviji su pokazatelj opasnosti koje predstavlja delta soj, koju je Svetska zdravstvena organizacija prošlog meseca označila "zabrinjavajućom".

Delta soj je identifikovan ovog proleća u Indiji, gde je izazvao, do sada najveću pandemiju, a ubrzo je postao i dominantna verzija u Britaniji, gde lekari odavno sugerišu da je zarazniji i da može zaraziti ljude koji su primili samo jednu od dve doze protiv kovida.

Svi žele da vide da li "rade" kineske vakcine

Ipak, širenje delta soja na jugoistoku Kine privlači više pažnje zbog efikasnosti kineskih vakcina. Kineske vlasti nisu navele koliko se novih infekcija dogodilo kod ljudi koji su bili vakcinisani. U nekim drugim zemljama u kojima se naširoko koriste vakcine kineske proizvodnje, zaraze među vakcinisanima rastu, iako je malo pacijenata, navodno razvilo ozbiljnu bolest.

U Šenženu se prošle nedelje zabeležio porast slučajeva alfa soja koji se prvi put pojavio u Britaniji.

Kako se neki delovi sveta još uvek bore da nabave i primene veliki broj testova na koronavirus, jugoistočna Kina je iskoristila svoju lokalnu proizvodnju da bi sprovela ispitivanja u neverovatnim razmerama. Vlasti su tako saopštile da su potrošile 32 miliona testova u Guangdžou, koji ima 18 miliona ljudi, i 10 miliona u susednom gradu Fošanu koji ima 7 miliona.

Tanjug/AP/Andy Wong

 

Vlasti su takođe izolovale i stavile u karantin desetine hiljada stanovnika koji su bili u blizini zaraženih. Nema sumnje da su testiranje i karantin usporili, ali ne i zaustavili izbijanje epidemije.
Kineska nacionalna zdravstvena komisija objavila je u petak da je prethodnog dana u Guandžou potvrđeno devet novih slučajeva.

"Epidemija još uvek nije gotova, a rizik od prenosa virusa i dalje postoji", rekao je Čen Bin, zamenik direktora opštinske zdravstvene komisije u Guangdžouu.

Komentari (0)

Magazin