Fokus

Šta se događa u Kini? Grad od 18,7 miliona stanovnika u potpunom karantinu

Komentari

Autor: Tara Tomović

10/06/2021

-

18:21

Šta se događa u Kini? Grad od 18,7 miliona stanovnika u potpunom karantinu
Šta se događa u Kini? Grad od 18,7 miliona stanovnika u potpunom karantinu - Copyright Tanjug/ AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Otkako se kovid 19 prvi put pojavio u Kini, supersila se brzo oporavila i "izbacila" koronavirus iz zemlje. Dok je veći deo sveta prošle godine bio "pod ključem", u Vuhanu se život vratio u normalne tokove, kao i u ostatku zemlje sa 1,4 milijarde ljudi.

Za to su ponajviše zaslužne stroge blokade i teški pokušaji suzbijanja virusa, koje su izazivale kritike grupa za ljudska prava. Ipak, čini se da je ova strategija delovala.

Međutim, u poslednjih nekoliko nedelja Kina se našla u situaciji sa kakvom se nije suočavala ni u jeku prve epidemije u zemlji.

Izbijanje novog, opasnijeg soja Delta, odnosno indijskog u južnom gradu Guangdžou širi se uprkos neverovatnim naporima da se on zaustavi. Štaviše, Delta soj se širi brže od bilo koje druge epidemije u Kini.

Prvi lokalni slučaj novog soja, koji je prouzrokovao najsmrtonosniji talas korone u Indiji, otkriven je 21. maja kod 75-godišnje žene koja je posetila jedan restoran.

Za skoro tri nedelje grad je beležio 157 slučajeva, a dnevno se otkriva desetak novih infekcija.

Kina rešila da testira svakog stanovnika Guangdžua

U neverovatnom poduhvatu, grad je između nedelje i utorka testirao praktično celokupno stanovništvo grada od 18,7 miliona ljudi, a neke čak i dva puta. Tako je u celoj Kini čak 27 miliona ljudi, što je više od celokupne populacije Australije, testirano 26. maja.

Vlasti su takođe potpuno zatvorila predgrađa sa ukupno više od 180.000 stanovnika, pri čemu gotovo niko ne sme da izlazi iz kuće, osim ako ide da se testira.

"Epidemija sa kojom se ovoga puta suočio Guangdžou predstavlja neviđenog protivnika, a da bi se on pobedio potrebne su odlučnije i strože mere", rekao je Žang Žubin, zamenik direktora Centra za kontrolu bolesti Gugangžou, na konferenciji za novinare.

Stroge mere za strance

Neke od mera koje Kina sada sprovodi u nameri da zaustavi virus ne mogu se videti nigde drugde u svetu.

Putnici iz desetine zemalja moraju provesti dve nedelje u krantinu pod nadzorom poslodavca i pre nego što odlete u Kinu.

Kada tamo dođu, putnici moraju provesti najmanje dve nedelje, a ponekada i tri (ili duže) u karantinu pod nadzorom vlade, čak iako su potpuno vakcinisani.

Kontinuirano testiranje otvara mogućnost lažno pozitivnih rezutata, što zauzvrat dovodi do dodatnih testova i dodatnih dana ili nedelja u izolaciji.

Tanjug/ AP Photo

 

Nemački državljanin koji je prošlog meseca doleteo u Šangaj rekao je za Njujork tajms da je tri dana bio zatvoren u bolničkoj sobi za izolaciju jer je bio pozitivan na antitela za koja se veruje da potiču od druge doze vakcine.

Rekao je da su mu medicinske sestre vadile krv dva puta dnevno i svakodnevno uzimale šest briseva iz grla, četiri iz nosa i dva analna u sobi koja nije imala peškire, totaletni papir i televizor, a krevet je predstavljala čelična ploča sa tankom prostirkom.

Kineski lekari tvrde da invazivni postupak uzimanja analnog brisa može biti efikasniji u otkrivanju virusa nego bris nosa. Stručnjaci van Kine se ne slažu sa tim.

Zaražavaju se i vakcinisani

Više od nedelju dana zaredom u Kini se protiv kovida 19 svakodnevno vakciniše oko 20 miliona ljudi.

Kina je administrirala nešto više od 800 miliona doza svojoj populaciji od oko 1,4 milijarde ljudi. Prema trenutnoj stopi, mogli bi u potpunosti da vakcinišu čitavu populaciju za oko tri meseca.

"Malo je verovatno da će uspeti da održe ovaj tempo", kaže Rajna Makintre, epidemiolog sa Unvierziteta u Novom Južnom Velsu.

Prema njenim rečima, većina do sada vakcinisanih bila je u gradovima, kao što je Peking u kojem je 87 odsto odraslih dobilo barem prvu dozu. Posao će pak, postati teži kada se kampanja vakcinacije preseli u ruralna područja i mala sela.

Stručnjaci postavljaju pitanje i koliko su kineske vakcine efikasne nakon skokova infekcija u zemljama poput Sejšela i Mongolije koje su imale veliki broj obolelih uprkos visokim stopama vakcinacije. I jedna, i druga zemlja su koristile vakcinu kompanije Sinofarm, mada su se Sejšeli delimično oslanjali i na AstraZeneku.

Unsplash

 

Delta varijanta koja sada kruži Guangdžuom takođe je pokazala sposobnost virusa da zarazi ljude koji su već bili vakcinisani.

Inače, Kina je razvila dve vakcine protiv kovida 19 koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija - Sinovak i Sinofarm.

SZO kaže da je veliko ispitivanje treće faze u više zemalja pokazalo da dve doze vakcine Sinofarm, primenjene u razmaku od tri nedelje imaju efikasnost od 79 odsto protiv simptoma infekcije 14 ili više dana nakon druge doze.

Efikasnost vakcine protiv hospitalizacije bila je 79 odsto, istakla je SZO.

Komentari (0)

Svet