Zdravlje

Neobično otkriće: Naučnici razvili test na Parkinsonovu bolest uz pomoć žene iz Škotske sa izoštrenim čulom mirisa

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

23:44

Neobično otkriće: Naučnici razvili test na Parkinsonovu bolest uz pomoć žene iz Škotske sa izoštrenim čulom mirisa
Neobično otkriće: Naučnici razvili test na Parkinsonovu bolest uz pomoć žene iz Škotske sa izoštrenim čulom mirisa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa naučnika sa Univerziteta u Mančesteru uspela je da razvije test na Parkinsonovu bolest, u čemu im je pomogla jedna žena iz Škotske sa izoštrenim čulom mirisa koja može da oseti razliku u mirisu kod osoba obolelih od Parkinsona, prenosi ''Independent''.

Britanski list navodi da su naučnici posle godina provedenih u razvijanju testa saznali da Džoj Miln iz Perta u Škotskoj može da na osnovu mirisa otkrije da je osoba obolela od Parkinsonove bolesti.

Miln (72) je primetila je da se miris njenog supruga naglo promenio kada je imao 33 godine, što se kasnije podudaralo s periodom mogućeg začetka bolesti, dok je sama Parkinsonova bolest zvanično dijagnostikovana 12 godina kasnije.

Miln je objasnila da je tada osetila da joj suprug ima neobičan ''mošusni'' miris, njemu nesvojstven.

Njen suprug je preminuo 2015. u 66. godini.

Pošto su naučnici čuli za ovo neobično otkriće, uzmajući u obzir da je Miln osetila Parkinsona i kod drugih ljudi kod kojih je kasnije bolest potvrđena, iskazali su veliko interesovanje da se sprovede eksperiment koji će pokazati da li se to oboljenje zaista može dijagnostikovati na ovaj način, navodi ''Independent''.

Posle višegodišnjih eksperimenata koji su iznova potkrepljivali ovu tvrdnju, naučnici su sa Univerziteta u Mančesteru napravili su veći iskorak u istraživanju, tako što su razvili test koji može da identifikuje ljude sa Parkinsonovom bolešću, i to uz pomoć jednostavnog pamučnog štapića koji se koristi duž potiljka.

Uzorak koji naučnici koriste za uspostavljanje dijagnoze identifikuje specifične molekule koji pokazuju da li bolest postoji, mnogo ranije nego što se njeni simptomi u potpunosti prikažu.

S obzirom da trenutno ne postoji zvaničan test za Parkinsonovu bolest, ukoliko bi se bris pokazao uspešnim van laboratorijskih uslova, njegovim uvođenjem bi se mogla postići brza dijagnostika.

''Independent'' dodaje da Miln, koja ima retko stanje pojačanog čula mirisa, sada radi sa naučnicima širom sveta kako bi otkrili da li je u stanju da oseti druge bolesti, kao što su karcinom ili tuberkuloza.

Komentari (0)

Magazin