Život

Riba s antifrizom u venama: Otkrivena najveća količina proteina protiv smrzavanja ikad zabeležena kod riba

Komentari

Autor: Fonet

21/08/2022

-

21:28

Riba s antifrizom u venama: Otkrivena najveća količina proteina protiv smrzavanja ikad zabeležena kod riba
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici koji su istraživali more kod Grenlanda došli su do jednog jako neobičnog otkrića, pošto su, dok su bušili duboko u santu leda, otkrili ribu čijim venama teče svetleći zeleni antifriz.

Kako prenosi Sputnjik, mladi šareni puž (Liparis gibbus) sadržao je najviše količine proteina protiv smrzavanja ikad zabeležene kod riba.

Kao što antifriz pomaže da se reguliše temperaturu motora automobila u ekstremnim uslovima, određene vrste riba evoluirale su i imaju sličnu zaštitu, posebno one koje žive u hladnim staništima kao što su polarne vode Grenlanda.

"Proteini antifriza lepe se na površinu manjih kristalića leda i sprečavaju ih da prerastu u velike kristale.Ribe sa severnog i južnog pola su samostalno razvile ove proteine", rekao je koautor istraživanja Dejvid Gruber.

 

Proteini protiv smrzavanja prvi put su otkriveni u nekim antarktičkim ribama pre skoro 50 godina. Za razliku od određenih hladnokrvnih vrsta gmizavaca i insekata, ribe ne mogu da prežive ako im se zalede telesne tečnosti, jer to prouzrokuje stvaranje zrna leda unutar njihovih ćelija i doslovno ih pretvara u sladoled.

"Činjenica da su se ovi proteini protiv smrzavanja razvili u nizu različitih i nepovezanih ribljih vrsta pokazuje koliko su ključni za preživljavanje tih organizama u ekstremnim staništim", rekao je drugi koautor istraživanja Džon Sparks.

"Ribe puževi proizvode proteine ​​protiv smrzavanja kao i svaki drugi protein u svom organizmu i zatim ih izlučuju u krvotok", rekao je Gruber. 

Komentari (0)

Magazin