Evropa

Veliki pomor ribe u reci Odri, još se ne zna uzrok zagađenja

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2022

-

14:12

Veliki pomor ribe u reci Odri, još se ne zna uzrok zagađenja
Veliki pomor ribe u reci Odri, još se ne zna uzrok zagađenja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle masovnog pomora ribe u reci Odri laboratorijski testovi vode pokazali su da je utvrđen veliki nivo saliniteta, ali da nije pronađena živa, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Poljsko ministarstvo vodoprivrede saopštilo je u četvrtak da je oko 10 tona uginule ribe uklonjeno iz reke, a stotine volontera i dalje pomažu da se ukloni mrtva riba.

Ministarka za klimu i životnu sredinu Poljske, Ana Moskva, rekla je da su u analizama uzoraka reke Odre uzetim iz Poljske i Nemačke pokazali povećan nivo saliniteta, a detaljna toksikologija tek treba da bude završena, preneo je AP.

Moskva je dodala da dosadašnji rezultati uzoraka uzetih iz Nemačke nisu pokazali veliko prisustvo žive.

Neki nemački mediji su izvestili da bi reka mogla da bude otrovana živom.

Odra izvire kod českog grada Olomuc i prolazi kroz Poljsku i Nemačku pre nego što se ulije u Baltičko more, a dugačka je 854 kilometara.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki obećao je danas da će učiniti sve da se zaustavi uništavanje životne sredine, a ministarstvo unutrašnjih poslova je ponudilo nagradu od 200.000 evra za svakoga ko pomogne u otkrivanju odgovornih za zagađenje reke.

"Razmere pomora ribe su šokirajuće. Ovo je veliki udarac za Odru, ekološko zagađenje je takvo da se život u reci neće oporaviti skoro", rekao je ministar za zaštitu životne sredine nemačke pokrajine Brandenburg, Aleks Fogel.

Komentari (0)

Evropa