Zdravlje

Novi eksperimentalni lek za Alchajmerovu bolest usporava napredovanje, ali ima neželjene efekte

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2022

-

16:57

Novi eksperimentalni lek za Alchajmerovu bolest usporava napredovanje, ali ima neželjene efekte
Novi eksperimentalni lek za Alchajmerovu bolest usporava napredovanje, ali ima neželjene efekte - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Eksperimentalni lek lekanemab pokazao se kao potencijalni lek za Alchajmerovu bolest, prema novim istraživanjima koja su objavljena u Nju Ingland Žurnalu Medicine, ali istraživači iskazuju izvesnu zabrinutost njegove povezanosti sa ozbiljnim neželjenim efektima.

Dugo očekivani podaci o ispitivanju objavljeni su u utorak u žurnalu medicine Nju Ingland, dva meseca nakon što su proizvođači leka Biogen i Eisai objavili da je otkriveno da lekanemab smanjuje kognitivno i funkcionalno opadanje aktivnosti mozga za 27 odsto u trećoj fazi ispitivanja.

Ispitivanje u drugoj fazi nije pokazalo značajnu razliku između lekanemaba i placeba kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću u istraživanju koje je trajalo 12 meseci, ali podaci iz treće faze pokazuju da je lekanemab posle 18 meseci bio povezan sa nestajanjem amiloida, koji se talože u mozgu pacijenata.

"Kod osoba sa ranom Alchajmerovom bolešću, lekanemab je smanjio nivo amiloida u mozgu i pad kognitivnih funkcija u odnosu na placebo nakon 18 meseci" piše u istraživanju.

Dodaju da je lek bio povezan sa neželjenim dejstvima, kao i da su potrebna duža ispitivanja ne bi li se utvrdila efikasnost i bezbednost lekanemaba u ranoj fazi Alchajmerove bolesti.

Najčešći neželjeni efekti na lek bile su jake glavobolje, dok su najteže bile reakcije kao što su oticanje i krvarenje u mozgu.

Istraživači su takođe objavili da je umrlo oko šest ispitanika u grupi koja je primala lekanemab, ali istraživači smatraju da nijedan smrtni slučaj nije povezan sa lekom.

Udruženje za Alchajmerovu bolest je izjavilo juče kako ohrabruje nastavak istraživanja u trećoj fazi.

"Objavljeni rezultati pokazuju da će lek pacijentima pružiti više vremena za svakodnevan i samostalan život. Tretmani koji koriste onima koji žive sa kognitivnim oštećenjem zbog Alchajmerove bolesti i demecije su vredni koliko i tretmani koji produžavaju život onima sa drugim terminalnim bolestima" saopštilo je Udruženje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin