Zdravlje

Udruženje proizvođača inovativnih lekova: Dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

19:27

Udruženje proizvođača inovativnih lekova: Dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja u Evropi
Lekar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pacijentima u Srbiji je dostupno svega osam odsto inovativnih lekova registrovanih u Evropskoj uniji, saopštilo je Udruženje proizvođača inovativnih lekova.

Istraživanje Evropske federacije farmaceutske industrije i nacionalnih asocijacija pokazalo je da je, tako, dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja u Evropi.

Uprkos učinjenom napretku u poslednjih nekoliko godina u smislu nekoliko proširenja liste inovativnim lekovima i činjenici da je država, a pre svega Republički fond za zdravstveno osiguranje prepoznao značaj uvođenja lekova koji poboljšavaju ishode lečenja, zaostatak za Evropom je još uvek ogroman i dodatno raste, navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača.

Kako se ističe, osiguranicima u Hrvatskoj dostupno je tri puta više, a u Bugarskoj četiri puta više inovativnih lekova.

Udruženje smatra da razlog za to leži u najmanjem ulaganju u lekove u našoj zemlji, bilo da se posmatra po glavi stanovnika ili kao procenat ukupnih državnih troškova za zdravstvo.

Sa 112 evra po glavi stanovnika Srbija je daleko od Bosne i Hercegovine (161 evro), Bugarske (180 evra), Hrvatske (223 evra), navodi se u saopštenju i dodaje da na lekove odlazi samo 18 posto ukupnog budžeta zdravstva, dok je taj procenat 22 odsto u Hrvatskoj, 23 odsto u Makedoniji, 29 odsto u Bugarskoj i 34 odsto u Bosni i Hercegovini.

Iz Udruženja se navodi da postoji direktna korelacija između državnog ulaganja u lekove i zdravstvenih ishoda. Kako tvrde, veće ulaganje u inovativne terapije poboljšava ishode lečenja čime se ne poboljšava samo zdravstveno stanje pacijenta, već se smanjuju drugi troškovi u zdravstvenom sistemu.

Procene pokazuju da je potrebno minimalno ulaganje od 50 miliona evra godišnje kako bi najvažnije inovativne terapije postale dostupne našim osiguranicima, što bi moglo da dovede do vidljivog poboljšanja osnovnih zdravstvenih indikatora i smanjenja zaostatka u odnosu na region i Evropu, piše u saopštenju Udruženja.
 

Komentari (0)

Magazin