Život

Meda dremka na santi leda: Fotografija čiji je autor amater osvojila prestižnu nagradu

Komentari

Autor: CNN

08/02/2024

-

10:34

Meda dremka na santi leda: Fotografija čiji je autor amater osvojila prestižnu nagradu
Meda dremka na santi leda: Fotografija čiji je autor amater osvojila prestižnu nagradu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zapanjujuća slika mladog polarnog medveda koji drema na santi leda, britanskog fotografa amatera Nime Sarikhanija, donela mu je People's Choice nagradu za najboljeg fotografa divljih životinja.

"Sarikhanijeva zadivljujuća i dirljiva slika omogućava nam da vidimo lepotu i krhkost naše planete", rekao je direktor Prirodnjačkog muzeja dr Daglas Gur na dodeli nagrada, a prenosi CNN.

"Njegova slika koja izaziva razmišljanje je oštar podsetnik na integralnu vezu između životinje i njenog staništa i služi kao vizuelni prikaz štetnih uticaja zagrevanja klime i gubitka staništa".

Sarikhani je napravio sliku nakon tri dana traženja polarnih medveda kroz gustu maglu kod norveškog arhipelaga Svalbard.

Ljubitelji fotografije divljih životinja i prirode iz celog sveta pobednika su odabrali među 25 fotografija iz užeg izbora.

Pored uspavanog mede, izdvojile su se još četiri fotografije. 

Srećna kornjača, Tzahi Finkelstein

Tzahi Finkelstein je fotografisao ptice na obali, kada je ugledao balkansku barsku kornjaču kako hoda po plitkoj vodi. A vilin konjic je neočekivano sleteo na nos kornjače.

Profimedia

 
Žamor čvoraka, Daniel Dencescu

Danijel Denčesku proveo je sate prateći čvorke po gradu i predgrađima Rima u Italiji. Konačno, u zimskom danu bez oblaka, jato se uskovitlalo u obliku džinovske ptice.

Profimedia

 
Zajedničko roditeljstvo, Mark Bojd

Dve lavice su otišle u lov, ostavljajući pet mladunčadi skriveno preko noći u gustom žbunju, u kenijskom Masai Mara Mara.

Vraćajući se sa svoje neuspešne misije, pozvale su mladunčad na otvoreni travnjak i počeli da se igraju sa njima. 

Profimedia

 
Mesečeva meduza, Auduna Rikardsen

Smestivši svoju opremu u vodootporno kućište koje je samostalno napravio, Audun Rikardsen je koristio sopstveni sistem za podešavanje fokusa i otvora blende tokom ekspozicije, dok su mesečeve meduze rojile u hladnim jesenjim vodama fjorda izvan Tromsoa, u severnoj Norveškoj, osvetljene Aurorom Borealis.

Profimedia

 

Pet fotografija biće izloženo na mreži i u londonskom Prirodnjačkom muzeju do 30. juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin