Život

Retko belo tele bizona rođeno u Nacionalnom parku Jeloustoun

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

17:21

Retko belo tele bizona rođeno u Nacionalnom parku Jeloustoun
Retko belo tele bizona rođeno u Nacionalnom parku Jeloustoun - Copyright Tanjug/AP/Erin Braaten

veličina teksta

Aa Aa

Retko belo tele bizona rođeno je u Nacionalnom parku Jeloustoun, što je, prema članovima plemena američkih Indijanaca, znak da se mora učiniti više u zaštiti zemlje i životinja.

"Rođenje ovog teleta je i blagoslov i upozorenje. Moramo učiniti više", rekao je duhovni vođa indijanskih plemena Lakota, Dakota i Nakota u Južnoj Dakoti, Arvol Luking Hors, preneo je danas "CBS News".

Rođenje takvog teleta dolazi nakon što je jaka zima 2023. godine oterala hiljade bizona iz Jeloustouna, a više od 1.500 bizona je ubijeno.

Za indijansko pleme Lakota, rođenje belog teleta je slično drugom dolasku Isusa Hrista, rekao je Luking Hors i dodao da je još jedno takvo tele rođeno u Viskonsinu 1994. godine i da je nazvano "Čudo".

Tanjug/AP/Erin Braaten

 

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Americi, bizoni su najveći sisari u Severnoj Americi, a mužjaci mogu da dostignu težinu i do 900 kilograma. Njihova sezona parenja traje od sredine jula do sredine avgusta, tokom koje mogu biti agresivniji nego u drugim periodima godine.

Ranije ovog meseca, 83-godišnja žena teško je povređena kada ju je ubo bizon u Jeloustounu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin