Region

Premijer Republike Srpske: Ambasadori nemaju prava da se mešaju u unutrašnje stvari jedne zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

15:54

Premijer Republike Srpske: Ambasadori nemaju prava da se mešaju u unutrašnje stvari jedne zemlje
Radovan Višković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da ambasadori nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari jedne zemlje, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

Komentarišući odgovor ambasade SAD u Sarajevu na pitanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pri čemu je iz ambasade saopšteno da ''nema potrebe za ponovnim razmatranjem pravne istorije i sudskih presuda" u vezi sa pitanjem nadležnosti centralnih vlasti i entiteta u BiH, Višković je rekao da je ''očito'' da je BiH protektorat.

''Više je nego jasno da oni smatraju da BiH nije suverena. Iako se uvek u nekim izjavama pozivaju upravo na suverenost, oni sami ruše tu suverenost. Ako je to suverena zemlja, oni ne mogu davati takve izjave koje su u suprotnosti sa Ustavom ove zemlje'', rekao je Višković, prenosi RTRS.

On je podsetio da u Ustavu BiH stoji da imovina pripada entitetima, a ne zajedničkim institucijama.

''A onda se ambasador drzne da nama kaže - Znate, imaju sudske presude i O'Brajan kad je boravio u BiH, on je to rekao. Ne zanima me šta je rekao O'Brajan. Nisam ni slušao, niti me zanima. Ja poštujem Ustav ove zemlje, a u Ustavu ove zemlje imovina pripada entitetima i tako će i ostati. Ja uvažavam Ameriku kao najmoćniju zemlju na svetu, ali ne mogu da uvažim suvisla obrazloženja ili izjave, pa makar se zvao i ambasador SAD'', rekao je on.

Višković je ocenio da ambasada na ovaj način ''pravi štetu'' i Bošnjacima, i Hrvatima i Srbima.

''Jedini napredak, jedini pravi put razvoja ove zemlje i naroda koji ovde žive je da suvereno donose odluke izabrani zvaničnici, predstavnici sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH, a da je krajnje vreme da se svim ovim, ja sam ih prozvao šaptačima, zahvalimo na njihovom šaptanju, na njihovom savetovanju i da kažemo - mi smo dovoljno odrasli, dovoljno inteligentni i dovoljno školovani da znamo šta nam je bolje, najbolje činiti u interesu građana koje predstavljamo", poručio je Višković.

Iz ambasade SAD u Sarajevu su se prethodno, u vezi sa državnom imovinom u BiH, pozvali na raniju izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O'Brajana iz februara, kada je rekao da je polazna tačka da "imovina pripada državi", na šta je Višković rekao da ''bez obzira iz koje zemlje dolazite, nemate pravo da se mešate u unutrašnje stvari jedne zemlje".

''Nemojte ni pokušavati da imovinu sa entiteta prenosite ili pokušavate preneti na zajedničke institucije. To vam neće poći za rukom, šta god to značilo'', rekao je on.

Američka ambasada u Sarajevu je u ponedeljak u objavi na mreži X ocenila da su "zaključci usvojeni na Svesrpskoj skupštini u vezi sa Dejtonskim sporazumom i nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom ukorenjeni u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama".

Ambasada takođe tvrdi da ti zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, već da su, kako je navedeno, "smišljen napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine" i dodaje da je to opasno. Iz ambasade je takođe naveden stav da izjave predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsednika Skupštine RS Nenada Stevandića o zaključcima i planovima za razdruživanje RS predstavljaju "napad na Dejtonski sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine".

Na ove tvrdnje reagovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatraživši konkretne odgovore kako su u ambasadi došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

On je naveo da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. "Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

Naime, tačkom 3 Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlašćenja koja nisu izričito dodeljene institucijama BiH pripadaće entitetima", naveo je Vučić.

Dodao je da su članom 3.1 navedene nadležnosti institucija BiH, spoljna politika, spoljnotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH, politika useljavanja, izbeglica i azila, provođenje krivičnih zakona, odnosi s Interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja, i konstatovao da se nigde ne pominju ni javna imovina, ni javna svojina.

Komentari (0)

Evropa