Život

Majmuni, kenguri i lame nadomak Vrnjačke Banje: Kako je ljubav prema životinjama jednog para dovela do nastanka zoo vrta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2024

-

07:43

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nedaleko od Vrnjačke banje, na površini od tri i po hektara nalazi se "Vrnjci", jedan od retkih privatnih zoo vrtova u Srbiji, koji je dom za više od 120 životinja iz celog sveta. Sve su one mažene i pažene kao kućni ljubimci i svaka ima svoje ime. 

Vlasnici ovog neobičnog mesta su Zorka i Dragan, koji su u avanturu krenuli iz čiste ljubavi prema životinjama. Kada su se upoznali, Dragan je bio veliki ljubitelj ptica, a naročito papagaja, pa su onda u dvorištu počeli da gaje Labudove, patke, guske i ostale ptice. Međutim, rešili su da se prošire i kupili parcelu, na kojoj su za skoro dve decenije napravili štale, volijere, jezero, park za decu, igronicu i restoran.

"Prvo su nabavljeni konji i magarci, posle toga su krenule kozice, zebre, kamile, antilopa, jeleni, majmuni koje ja obožavam, alpake, lame, kenguri, lemuri i tako dalje", kaže Zorka za Euronews Srbija, dodajući da je njoj i Draganu puno srce kada vide tako veliki broj posetilaca.

Euronews/Nepoznata evropa

 

Voće za lemure i kengura Benija

Filip Drašković zaposlen je kao PR menadžer zoo vrta "Vrnjci", a kaže da u slobodno vreme najviše voli da hrani lemure.

"Oni obožavaju da jedu različitu vrstu voća. Naravno, egzotično voće je poslastica za njih, pored toga i povrće. Samo je bitno da je iseckano na male komade, pošto to je ono što oni imaju u prirodi na Madagaskaru", kaže Filip, koji je u znak sećanja na taj period života istetovirao lemura. 

Da bi neko radio u ovom Zoološkom vrtu, osnovni preduslov je da voli životinje. Iz istog razloga tu je i Jožef Ezveđ, veterinar koji je nekada radio u Beogradskom zoološkom vrtu.

"Vrt mi se izuzetno sviđa. Manji je od Beogradskog zoo vrta, ali je sve na svom mestu i čisto. Najbolje priznanje za sve nas koji radimo ovde je kada ima podmlatka, a u Zoološkom vrtu Vrnjačka banja 'Vrnjci' ove godine dogodio se bejbi bum", ističe Jožef.

Beogradski Zoološki vrt donirao je mnoge životinje ovom Zoološkom vrtu, među njima je i kengur Beni. 

"Jako sam vezan za njega, jer sam ja othranio njegovu majku. I jako je sladak, sladokusac je i razmažen momak", kaže veterinar. 

"Usvajanje" životinja

Mnoge životinje ovde su došle kao poklon, a mnoge su uvezene iz inostranstva. Iako je u čitav kompleks uloženo mnogo novca, truda i rada, Zoološki vrt je upotrebnu dozvolu dobio tek pre pet godina. 

Zahvaljujući blizini jedne od najpoznatijih banja u Srbiji, posećenost je veoma velika. Ali od prodatih ulaznice i suvenira, vrt ne može sam sebe da izdržava. A opstaje zahvaljujući privatnoj firmi njegovih vlasnika. Međutim, svako ko želi, može da usvoji neku od životinja, tako što će uplatiti određeni novac na žiro račun, a zauzvrat dobiti godišnju ulaznicu za vrt i priliku da svoju životinju posećuje kad god želi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin