Život

Misteriozna plavičasta svetlost pojavila se na nebu iznad Meksika nakon snažnog zemljotresa

Komentari

Autor: Independent, CNBC, National Geographic

08/09/2021

-

13:05

Misteriozna plavičasta svetlost pojavila se na nebu iznad Meksika nakon snažnog zemljotresa
Meksiko - Copyright EPA/David Guzman

veličina teksta

Aa Aa

Meksiko je rano jutros protresao snažan zemljotres jačine 7,1 stepeni Rihterove skale. Epicentar je bio na oko 17 kilometara severoistočno od Akapulka u Meksiku, a na društvenim mrežama su osvanuli video snimci koji prikazuju misterioznu plavičastu svetlost kako sija nad gradom.

Associated Press

Naime, na društvenim mrežama pojedini su pisali da svetlost potiče od eksplozija dalekovoda, ali je, kako piše "CNBC" moguće i da se radi o prirodnom fenomenu koji se pojavljuje kod snažnijih potresa. To je prilično redak, ali istovremeno zadivljujuć fenomen, prenosi portal.

 

 

Teorije o nastanku ove svetlosti su oprečne i naučnici još nisu usuglašeni oko stvarnog uzroka.

Jedna od teorija je da se prilikom trenja tektonskih ploča, duž vertikalnih rascepa stvara naelektrisanje koje putuje prema površini Zemlje, pa u interakciji s atmosferom stvara svetlost, prenosi Jutarnji.

Svetla se češće pojavljuju pre ili za vreme potresa, a ne toliko posle. Tako je bilo i ovaj put u Akapulku, u trenutku kad se zemlja počela da se ljulja, noćno nebo se zaplavilo.

Ovaj fenomen pojavio se nad Meksikom i 2017. godine, kada ga je zatresao potres magnitude 8.1 stepeni Rihterove skale, piše Independent.

Šta su misteriozna svetla

Kako prenosi Jutarnji, da bi razumeli koncept munje pre ili tokom zemljotresa, naučnici navode primer snažnog potresa koji je pogodio Meksiko 2017. Prema rečima naučnika, sablasne slike zelenih i plavih svetala na nebu pojavile su se na društvenim mrežama ubrzo nakon zemljotresa jačine 8,1 stepeni Rihterove skale.

 

 

Viši istraživač u NASA, Fridman Freund, rekao je u intervjuu za "National Geographic" da svetla mogu da imaju mnogo različitih oblika i boja pre ili za vreme zemljotresa. Kako je objasnio, svetla nastaju usled naelektrisanja aktiviranih u određenim vrstama stena tokom seizmičke aktivnosti, "kao da ste uključili bateriju u Zemljinu koru".

Naučnik je rekao da neke stene poput bazalta i gabra imaju sitne nedostatke u kristalima koji bi mogli da ispuštaju električne naboje u vazduh. Iako su šanse retke, ponekad se pojave pre ili tokom potresa, a ne toliko posle, primetio je naučnik.

 

Komentari (0)

Magazin