Život

Nova vrsta ptice na području Srbije – odakle je stigao dugorepi svračak (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2021

-

10:33

Nova vrsta ptice na području Srbije – odakle je stigao dugorepi svračak (FOTO)
Nova vrsta ptice na području Srbije – odakle je stigao dugorepi svračak (FOTO) - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ornitolozi su prvi put na teritoriji Srbije primetili dugorepog svračka (Lanius nubicus), mediteransku pticu-selicu koja naseljava suva staništa na krajnjem jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka.

profimedia

 

Prilikom višednevne ekspedicije sprovedene početkom maja 2021. godine na području opština Bujanovac i Preševo, ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda zabeležili su tu novu vrstu ptice za Srbiju.

Primećen blizu makedonske granice

Gnezdeći par dugorepih svračaka je posmatran i fotografisan u blizini granice sa Makedonijom, na suvim travnatim padinama sa žbunjem, saopštio je Centar za istraživanje biodiverziteta.


"Bilo je prošlo podne i upravo smo završavali teren kada mi je u vidokrug doletela omanja ptica upadljive crno-bele obojenosti. Posle kratkog posmatranja dvogledom, veoma sam se obradovao jer sam prepoznao dugorepog svračka. Nešto kasnije primetili smo i ženku", rekao je Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta.

Dugorepi svracak je selica koja zimski period provodi na području severoistoka Afrike.
https://www.facebook.com/cib.serbia/posts/331694944971673

Čitava svetska populacija relativno je malobrojna, dok je na Balkanu ova vrsta retka i slabo proučena, a živi u delu Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.


"Ovo je prvi put da je ova vrsta viđena u Srbiji, a s obzirom na to da je posmatran par ptica u vreme gnezdećeg perioda, imamo razloga da verujemo da smo pronašli novu gnezdaricu naše zemlje", kaže Rajković.

profimedia

 

 

Pored dugorepog svračka, tokom ekspedicije zabeležene su i druge retke i malobrojne gnezdarice poput vrapca kamenjarca, grmuše crvenovoljke, modrokosa i gorskog zviška, što ukazuje na visoku ekološku vrednost istraživanog područja.


Ornitološka istraživanja na krajnjem jugu Srbije sprovedena su okviru projekata uspostavljanja nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 mreže zaštićenih područja Evropske unije, koji su podržani od strane Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Komentari (0)

Magazin