Život

"Super žena" iz Božurnja kod Topole: Samohrana majka, koja igra fudbal i obrađuje četiri hektara zemlje

Komentari

Autor: Rina

01/05/2022

-

17:31

"Super žena" iz Božurnja kod Topole: Samohrana majka, koja igra fudbal i obrađuje četiri hektara zemlje
"Super žena" iz Božurnja kod Topole: Samohrana majka, koja igra fudbal i obrađuje četiri hektara zemlje - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Na mnogim ženama danas je da budu dobre majke, domaćice ali i da sa uspehom završavaju sve poslovne obaveze, a baš jedna takva "super žena" živi u selu Božurnja kod Topole podno Oplenca. Aleksandra Živanović je mlada samohrana majka koja obrađuje četiri hektara zemlje, bez problema vozi traktor i obavlja sve one teške poslove, koji se još uvek nazivaju muškim.

"Dobra organizacija je ključ svakog uspeha, naročito kad imate mnogo obaveza. Nema vremena za izležavanje, već ste aktivni ponekad i po 20 sati dnevno. Dete je uvek prioritet, a zatim radim sve što moram. Na imanju imamo zasade šljive, višnje, breskve i trešnje. Od malih nogu sam uz oca naučila sve te poslove kojih ima preko čitave godine i ništa mi ne pada teško. Otac je imao teži oblik koronavirusa, sada se još oporavlja tako da sam sve obaveze oko poljoprivrede preuzela ja", kaže za RINU Aleksandra.

Iz traktora na fudbalski teren

Iako je čitavo domaćinstvo sada na njenim ramenima, ova žena iz Topole uspešno prevazilazi sve prepreke. Kad završi obaveze u voćnjaku, oblači dres i posvećuje se još jednoj svojoj velikoj ljubavi - fudbalu. Već 25 godina prisutna je na terenu, do skoro kao igrač, a sada deli pravdu jer je fudbalski sudija.

RINA

 

"Fudbal je moja druga ljubav, i od kada znam za sebe igram ga, i pratim. Povreda kolena me je sprečila da nastavim profesionalno da igram u Prvoj ligi, znajući da bih zbog ozbiljnosti povrede morala otići na operaciju i nisam se usudila. Ali, ostala sam dosledna i položila ispite za sudiju i danas sam opet na terenu. Do sada sam sudila i Zvezdi i Partizanu, ne samo lokalnim klubovima", priča ova super žena iz Božurnje.

RINA

 

Međutim, i kada završi poslove u polju, pa i na fudbalskom igralištu tu se njen radni dan ne završava. Aleksandra skida svoj dres i odlazi u kafić u kom radi kao konobarica.

"To je osoba koja može poslužiti kao primer ostalima. Svi joj se dive kako uspe sve da postigne, i često za nju možete čuti da je "žena, majka, kraljica". Ko god je upozna odmah se vidi koliko je požrtvovana, prvenstveno za svoju porodicu, a zatim i u poljoprivredi i na fudbalskom terenu. Kad god je vidimo ona je u nekom poslu, svaki njen minut je ispunjen", kaže Aleksandrin komšija.

Preporuka za vas

"Doći će vreme da se život na selu ceni": Novosađanin i Filipinka traže kuću u Šumadiji, imaju 10.000 evra od države i puno ideja

Komentari (0)

Magazin