Biznis vesti

Ima samo 19 godina i nakon srednje škole vratio se na selo: Dušan iz Jasenova svoje magacine puni sa 10 tona krompira

Komentari

Autor: RINA

24/10/2021

-

12:16

Ima samo 19 godina i nakon srednje škole vratio se na selo:  Dušan iz Jasenova svoje magacine puni sa 10 tona krompira
Ima samo 19 godina i nakon srednje škole vratio se na selo: Dušan iz Jasenova svoje magacine puni sa 10 tona krompira - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Koliko je neizvesno poslovati u fabrikama pod otvorenim nebom i živeti od poljoprivrede još jednom se pokazalo u praksi. Prošle godine rod krompira bio je odličan, ali cena minimalna, dok je ove potpuno obrnuta situacija - suša je desetkovala krompirišta, a otkupna cena je zadovoljavajuća. Ipak, na padinama Zlatara povrtari nemaju ovih problema, jer uprkos suši oni iz svojih njiva itekako imaju šta da izvade. Devetnaestogodišnji Dušan Nedović iz sela Jasenovo na svom imanju ovih dana ima pune ruke posla.

"Pre dve godine počeo sam da sejem krompir u većim količinama. Rod me je ove jeseni iznenadio, s obzirom na to da je leto bilo bez kiše. Prethodnih nekoliko sunčanih dana sam iskoristio kako bi krompire polako pripremao za tržište. Tek sam počeo sa vađenjem, ali očekujem da ću imati blizu 10 tona. Čuo sam da će cena krompira ove godine biti 50 dinara, što bi išlo na ruku svima nama koji se bavimo gajenjem ovog povrća", rekao je za RINU ovaj mladi poljoprivrednik.

RINA

 

Svedoci smo da je posao poljoprivrednika izuzetno težak, ali dobra cena proizvoda na tržištu postiče dosta mladih zemljoradnika da prošire svoje useve. Dosta momaka u potrazi za poslom odlazi u gradove, ali to u selima između Zlatara i Murtenice nije slučaj. Ovde je dosta mladih ostalo na svojim ognjištima i bavi se poljoprivredom.

"Kod nas rađa najkvaliteniji krompir i zato koristim one benefite koje nam je priroda dala. Oduvek sam voleo život na selu i samim tim imao jasne planove za budućnost. Ove godine sam završio Poljoprivrednu školu u Požegi i potom sam se vratio u rodno selo. Proširio sam zasade maline i krompira, a uz to bavim se i stočarstvom. U zemljoradničkim poslovima mi najviše pomaže majka, a po potrebi angažujemo i radnike", kaže Nedović.

On poručuje da kada bi više mladih ljudi ostalo u selu, svima bi bilo bolje. Svoje podrume i magacine već puni ovogodišnjim rodom krompira i nada se da će po dobroj ceni biti ispražnjeni do sledeće sezone. Ukoliko bi ovakvih mladića, poput njega, bilo više u našoj zemlji nema sumnje da bi se mnogo veće količine povrća iz Srbije izvozile u Evropu i svet.

Komentari (0)

Biznis