Život

Otkrivena nova buba u Srbiji - dobila ime po Novaku Đokoviću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

11:04

Otkrivena nova buba u Srbiji - dobila ime po Novaku Đokoviću
Duvalius Djokovici - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Zapadnoj Srbiji je otkrivena nova vrsta insekta, koja je dobila ime po Novaku Đokoviću – Duvalius djokovici, saopštio je na svom Instagram profilu dr Nikola Vesović naučni saradnik na Biološkom fakultetu.

"Imam tu čast i zadovoljstvo da upravo sada objavim otkriće nove vrste insekta iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata nauci. U pitanju je specijalizovani, slepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije", ističe u opisu dr Vesobić, dodajući da je naučni rad o opisu nove vrste poblikovan u časopisu "Annales Zoologici Fennici".

Vrsta je dobila naziv Duvalius djokovici kao znak zahvalnosti vrhunskom teniseru Novaku Đokoviću.

Novu vrstu za nauku su opisali prof. dr Srećko Ćurčić i dr Nikola Vesović sa U Biološkog fakulteta, kao i entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević iz Beograda. Tipske primerke ove vrste su sakupili biospeleolozi Miloš Kuraica, koji je takođe jedan od autora ovog naučnog rada, kao i dr Iva Njunjić.

Tanjug/Zoran Žestić

Dr Nikola Vesović

Ipak, ovo nije prvi slučaj da se srpski as na taj način umešao u nauku. Naime, prošle godine retka vrsta puževa, otkrivena u Crnoj Gori, dobila je ime po srpskoj teniskoj zvezdi.

Travunijana djokovici otkrili su slovački biospeleolog Jozef Grego i profesor Vladimir Pešić sa Univerziteta Crne Gore.

Komentari (0)

Magazin