Život

Detektorom metala pronašao srednjovekovni prsten iz 1388. godine: Očuvana i ugravirana poruka mladenaca

Komentari

Autor: CNN

20/11/2022

-

23:00

Detektorom metala pronašao srednjovekovni prsten iz 1388. godine: Očuvana i ugravirana poruka mladenaca
Detektorom metala pronašao srednjovekovni prsten iz 1388. godine: Očuvana i ugravirana poruka mladenaca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svaki vlasnik detektora metala želeo bi da pronađe nešto posebno vredno. barem jednom u životu. Ta sreća pripala je Dejvidu Bordu, stanovniku malog egnelskog sela u blizini Tornkompa, koji je nedaleko od obale naišano na srednjovekovni dijamantski prsten u "skoro savršenom stanju".

Očekije se da će se prsten prodati za između 35.500 i 47.300 dolara, kada narednog meseca bude na aukciji, piše CNN.

Bord je pronašao prsten posle brojnih neuspelih pokušaja. Još osamdesetih godina prošlog veka je pretražio lokalne plaže, ali nije pronašao ništa značajno, navodi se u saopštenju aukcijske kuće Nunans.

Vlasnik detektora izjavio je da se ovako nešto dešava jednom u životu. "Verovatno nikada neće postojati još jedan sličan njemu. Tada je svaki prsten bio individualan i jedinstven, a ne masovno proizveden kao danas. To je zapanjujuće", istakao je.

Posle serije neuspeha 1980-ih, Bord je počeo ponovo da se bavi detekcijom metala 2019. godine. Tokom drugog dana terenske potrage, skoro je odustao kada je dobio signal na svom detektoru metala pored pešačke staze.

Prvo je pomislio da je u pitanju samo folija, ali je ubrzo primetio da je zapravo zlatan prsten. Kada ga je iskopao, bio je sav u blatu, a Bord je rekao da je mislio da je to samo "parče nekog starog metala" i gurnuo ga u džep.

"Kada sam stigao kući i isprao, shvatio sam da je obo blago mnogo vrednije nego što sam na prvi pogled pomislio", objasnio.

Obruč prstena napravljen je od dve isprepletene zlatne trake koje simbolizuju bračnu zajednicu. U centru ga krasi dijamant. Unutar obruča je srednjovekovni francuski natpis koji glasi "Ieo vos tien foi tenes le moi", što se prevodi kao "Ja držim tvoju veru, držim moju", navode iz aukcijske kuće.

Zbog lokacije nalaza i kvaliteta prstena, stručnjaci su pretpostavili da je u pitanju burma Džoan Bruk, koju joj je poklonio njen suprug Tomas Bruk.

Njihov brak 1388. doneo je veliko bogatstvo porodici Bruk, navodi se u saopštenju, pošto je Džoan bila udovica Roberta Čedara, bogatog trgovca tkaninama i gradonačelnika Bristola u dva mandata - grada u zapadnoj Engleskoj.

Bilo je to u vreme kada su srednjovekovni pojmovi o viteštvu i dvorskoj ljubavi bili u zenitu, a to je upravo koncept koji ovaj prsten odražava, rekli su iz Nunansa.

Komentari (0)

Magazin