Život

Zelena kometa će 2. februara biti na "samo" 42 miliona kilometara od Zemlje, iduću ćemo čekati 50.000 godina

Komentari

Autor: BBC

12/01/2023

-

23:03

Zelena kometa će 2. februara biti na "samo" 42 miliona kilometara od Zemlje, iduću ćemo čekati 50.000 godina
Zelena kometa će 2. februara biti na "samo" 42 miliona kilometara od Zemlje, iduću ćemo čekati 50.000 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetlo zelena kometa zalutala je u našu Galaksiju prvi put u 50.000 godina i mogla bi da se njome  kreće oko mesec dana. Stručnjaci NASA rekli su da je ledeni posetilac prvi put primećen u martu 2022. dok je bio u orbiti Jupitera. Kroz dvogled će izgledati kao mali zeleni sjaj na nebu od četvrtka stanovnicima severne hemisfere.

Naučnici tvrde da će najbliže Zemlji biti  2. februara 2023.  

"Komete su notorno nepredvidive, ali ako ova nastavi da bude ovako osvetljena  biće je lako uočiti. Pod tamnim nebom biće moguće da se uoči čak i golim okom", objavila je NASA na svom blogu pre nekoliko dana, prenosi BBC.

Ledeno nebesko telo nazvano C/2022 E3 (ZTF) nazvano "puna usta", prema informacijama NASA  najviše se približilo  Suncu 12. januara, pre nego što se najbliže približi Zemlji 2. februara. U tom trenutku će, prema izveštaju Planetarnog društva, biti samo oko 42 miliona kilometara udaljeno od naše planete.

profimedia

 

Penzionisani srednjoškolski profesor nauke i astrofotograf Dan Bartlet snima slike komete iz svoje kabine u blizini Nacionalnog parka Josemiti u Kaliforniji i naziva gledanje u nebo "poniznim" iskustvom.

„Kažem ti - dvogled, mračno mesto i videćeš nešto. Dovedite prijatelje i svi ćete videti nešto od života", kaže Bartlet za BBC.

On ima dve "prilično impresivne povoljnosti" na svom tremu u blizini Junskog jezera, a to su jasne noći i tamno nebo koje mu omogućavaju da snimi vrhunske fotografije.

"Kad god oko sebe imate sistem jezera ili okeanski sistem, to uzrokuje glatkiji protok vazduha. Lakši protok vazduha znači da zvezde ne trepere toliko da biste dobili više detalja", objasnio je profesor.

Posmatračima na severnoj hemisferi bez teleskopa, kometa će izgledati kao "bleda, zelenkasta mrlja na nebu", dok bi oni sa teleskopom mogli da vide dramatični vidljiv rep komete, kažu članovi Planetarnog društva. 

Jarko zeleni sjaj biće vidljiv posmatračima na severnoj hemisferi na jutarnjem nebu dok se kometa kreće ka severozapadu tokom januara. Oni na južnoj hemisferi moći će to da vide u februaru, saopštila je NASA. 

Ne očekuje se da će kometa biti toliki "spektakl" kao kometa NEOVISE 2020, najsjajnija kometa vidljiva sa severne hemisfere od 1997. godine, saopštila je NASA.  Ali to je i dalje „odlična prilika da uspostavite ličnu vezu sa ledenim posetiocem iz udaljenog spoljašnjeg solarnog sistema“.

Kometi je potrebno oko 50.000 godina da uđe u orbitu oko Sunca, tako da će „prilika da se vidi pruža samo jednom u životu“, saopštilo je Planetarno društvo.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin