Život

Kompanija Ekson zapanjujuće tačno predvidela globalno zagrevanje 70-ih godina prošlog veka, plaćali naučnike da ćute

Komentari

Autor: Guardian

12/01/2023

-

23:42

Kompanija Ekson zapanjujuće tačno predvidela globalno zagrevanje 70-ih godina prošlog veka, plaćali naučnike da ćute
Kompanija Ekson zapanjujuće tačno predvidela globalno zagrevanje 70-ih godina prošlog veka, plaćali naučnike da ćute - Copyright AP Photo/Matthew Brown, File

veličina teksta

Aa Aa

Ekson je napravio "zapanjujuće" precizna predviđanja klimatskih promena još 1970-ih i 80-ih godina prošlog veka, ali je naftna kompanija naterala neke od vodećih naučnika tog doba da javno odbace globalno zagrevanje, da bi zaštitila svoju delatnost, pokazuje najnovije istraživanje koje prenosi Gardijan.

Mnoštvo internih dokumenata i istraživačkih radova ranije je utvrdilo da je Ekson znao za opasnosti globalnog zagrevanja najmanje od 1970-ih, dok su razvojna odeljenja naftne industrije znala za rizik čak i ranije, otprilike od 1950-ih.

AP Photo/Gerald Herbert

 

Oni su se snažno i uspešno mobilisali protiv nauke kako bi zaustavili bilo kakvu akciju za smanjenje upotrebe fosilnih goriva.

Nova studija je, međutim, jasno pokazala da su Eksonovi naučnici bili neverovatno tačni u svojim projekcijama od 1970-ih pa nadalje, predviđajući uzlaznu krivu globalnih temperatura i emisija ugljen-dioksida koja je skoro jednaka onome što se stvarno dogodilo dok se svet zagrevao brzim tempom, piše Guardian.

Eksonovi  naučnici su predvideli da će doći do globalnog zagrevanja od oko 0,2C svake decenije zbog emisije gasova koji zagrevaju planetu iz sagorevanja nafte, uglja i drugih fosilnih goriva.

Nova analiza, objavljena u časopisu Science, otkriva da je Eksonova procena bila veoma tačna i da su „projekcije takođe bile u skladu sa, i barem jednako vešte, kao i one nezavisnih akademskih i vladinih istraživanja“. 

Plaćali da ne bi bili u pravu: Ekson od 1981. do 2008. finansirao lažne teorije naučnika

Ekson je znao za klimatske promene 1981. godine, kaže se u e-poruci ali je finansirao poricanje takve teorije još 27 godina.

Analiza je otkrila da je Ekson ispravno odbacio ideju da je svet krenuo ka neminovnom ledenom dobu, što je bila mogućnost razmatrana 1970-ih, umesto toga predviđajući da se planeta suočava sa „super-interglacijalom“ izazvanim ugljen-dioksidom. Naučnici kompanije su takođe otkrili da je globalno grejanje bilo pod uticajem ljudi i da će biti otkriveno oko 2000. godine, i predvideli su "potencijal ugljenika“ za održavanje zagrevanja ispod 2C.

Naoružan ovim saznanjima, Ekson je krenuo u dugu kampanju da umanji ili diskredituje ono što su njegovi naučnici potvrdili. Još 2013. Reks Tilerson, tadašnji izvršni direktor naftne kompanije, rekao je da klimatski modeli „nisu kompetentni“ i da „postoje neizvesnosti“ u pogledu uticaja sagorevanja fosilnih goriva.

profimedia

 

„Oni su u suštini ćutali dok su radili ovaj posao i tek kada je postalo strateški neophodno upravljati egzistencijalnom pretnjom njihovom poslovanju, ustali su i govorili protiv nauke“, rekao je Džefri Sapran, koji je prvi došao do istorijskog otkrića.

 „Veoma je žalosno što kompanija ne samo da nije pazila na implicirane rizike iz ovih informacija, već je radije odlučila da podrži nenaučne ideje umesto da odloži akciju, verovatno u nastojanju da zaradi više novca“, rekla je Natali Mahovald, specijalista za klimatske promene na Univerzitetu Kornel. 

Mahovald je rekla da su kašnjenja u akciji uz pomoć Eksona imala „duboke implikacije“ jer su ranije investicije u vetar i solarnu energiju mogle da spreče trenutne i buduće klimatske katastrofe. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin