Nauka

Naučnici predviđaju: Ozonska rupa mogla bi da se zatvori do 2070. godine

Komentari

Autor: Euronews

09/10/2022

-

23:55

Naučnici predviđaju: Ozonska rupa mogla bi da se zatvori do 2070. godine
Naučnici predviđaju: Ozonska rupa mogla bi da se zatvori do 2070. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dobro je poznato da ozonski omotač štiti sav život na Zemlji od štetnog sunčevog zračenja, ali krajem 20. veka emisije određenih štetnih hemikalija počele su da utiču na broj molekula ozona u atmosferi.

Ovo je rezultiralo dramatičnim otvaranjem ozonske rupe nad Antarktikom. Godine 1987, samo sedam godina nakon što su naučnici otkrili da hemikalije oštećuju ozonski omotač, potpisan je Montrealski protokol kako bi se pokušala obuzdati količina štetnih hemikalija u atmosferi.

Ove hemikalije, koje su se ranije nalazile u frižiderima, klima-uređajima, lakovima za kosu i industrijskim proizvodima za čišćenje, počele su da se ukidaju kako bi zaštitile ozonski omotač. Uz saglasnost svih 197 strana, ovo je bio jedan od prvih univerzalno ratifikovanih ugovora u istoriji Ujedinjenih nacija.

Sada, novo istraživanje Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) u SAD otkrilo je da su koncentracije štetnih hemikalija koje oštećuju ozonski omotač, opale.

Kada je došlo do "značajne prekretnice"?

Početkom 2022. godine, naučnici NOAA otkrili su da su koncentracije štetnih hemikalija smanjene za nešto više od 50 odsto u srednjem nivou stratosfere u poređenju sa osamdesetim godinama prošlog veka.

Naučnici iz NOAA kažu da je to "značajna prekretnica" na putu oporavka.

Međutim, oporavak ozonskog omotača još uvek nije u potpunosti rešen, jer nivoi ovih štetnih hemikalija u atmosferi moraju da nastave da opadaju.

Koncentracije ovih hemikalija iznad Antarktika, gde se svake godine pojavljuje rupa, takođe opadaju, ali sporije.

Rupa je bila veća nego inače – veća od veličine samog kontinenta – 2021. godine. Stoga NOAA predviđa da bi ozonski omotač Antarktika mogao da se oporavi otprilike do 2070. godine.

Unsplash

 

Kako se prati ozonska rupa iznad Antarktika?

Dok se na kraju ne zatvori, rupu prati Kopernikova služba za praćenje atmosfere (CAMS). Obično počinje da se formira tokom proleća na južnoj hemisferi – od avgusta do oktobra. Svoju maksimalnu veličinu dostiže između sredine septembra i oktobra, a zatim se nivo ozona vraća u normalu do kraja decembra.

Ove godine, naučnici CAMS-a pažljivo prate razvoj rupe od kraja avgusta koristeći trodimenzionalno modeliranje.

"Ozonska rupa na Antarktiku 2022. počela je da se razvija krajem avgusta i do sada je pratila slične trendove iz poslednje decenije u pogledu površine, minimalnog ukupnog stuba, deficita mase i minimalne temperature" kaže Vincent-Henri Puč, direktor CAMS-a i nastavio:

"Prema podacima od početka septembra, veličina ozonske rupe je u granicama proseka. Međutim, mi ćemo veoma pažljivo pratiti u narednih nekoliko nedelja kako su ozonske rupe iz 2020. i 2021. počele da postaju izuzetne tek kasnije"

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin