Planeta

Milijarder poklonio svoju firmu dobrotvornom fondu, povod – klimatske promene

Komentari

Autor: BBC

15/09/2022

-

21:15

Milijarder poklonio svoju firmu dobrotvornom fondu, povod – klimatske promene
Ivon Šunar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Milijarder Ivon Šunar, osnivač modnog lanca "Patagonija", kaže da je svoju kompaniju predao dobrotvornom fondu. On je rekao da će, prema novoj vlasničkoj strukturi, svaki profit koji se ne reinvestira u vođenje poslovanja, ići na borbu protiv klimatskih promena.

To će iznositi oko 100 miliona dolara godišnje, tvrdi on, u zavisnosti od toga kako kompanija bude poslovala. "Patagonija" prodaje odeću za planinarenje i druge aktivnosti na otvorenom u više od deset zemalja.

Kompanija je osnovana 1973. godine, a ove je procenjen prihod od 1,5 milijardi dolara, dok se neto vrednost Šunara procenjuje na 1,2 milijarde dolara.

"Uprkos svojoj veličini, Zemljini resursi nisu beskonačni i jasno je da smo prekoračili njene granice. Umesto da izvlačimo vrednost iz prirode i da je pretvaramo u bogatstvo, koristimo bogatstvo koje 'Patagonija' stvara da zaštitimo izvor", rekao je preduzetnik o svojoj odluci da se odrekne vlasništva, preneo je BBC.

Kalifornijska firma je već donirala 1 odsto svog godišnjeg profita lokalnim aktivistima i posvetila se održivoj praksi. Ali u otvorenom pismu kupcima, biznismen je rekao da želi da se uradi i više od toga.

Rekao je da je u početku razmišljao o prodaji "Patagonije" i doniranju novca u dobrotvorne svrhe, kao i da izađe na javnu licitaciju sa kompanijom, ali da bi u oba slučaja to značilo gubitak kontrole nad poslovanjem.

Umesto toga, porodica Šunar je prenela svo vlasništvo na dva nova entiteta - "Patagonia Purpose Trust", na čelu sa porodicom, ostaje kontrolni akcionar kompanije, ali će posedovati samo 2 odsto njenih ukupnih akcija, rekao je gospodin Šunar.

Sve akcije bez prava glasa sada vodi "Holdfast kolektiv", američka dobrotvorna organizacija posvećena borbi protiv ekološke krize, a Šunar je rekao da će svake godine novac koji se zaradi, nakon reinvestiranja u posao, biti raspoređen kao dividenda za pomoć u borbi protiv krize.

Gospodin Šunar nije prvi preduzetnik koji je dao veliku svotu novca u ove svrhe. Prošle godine, šef "Hat grupe", koja poseduje niz onlajn brendova za lepotu i ishranu, donirao je 100 miliona funti dobrotvornoj fondaciji nakon što je postao milijarder.

Metju Molding je o svom novostečenom bogatstvu rekao da "nije mogao ni da shvati brojke" i da pokušava da napravi razliku. U međuvremenu, osnivač Majkrosofta Bil Gejts ove godine je obećao da će se "spustiti" na svetskoj listi bogatih jer je dao donaciju od 20 milijardi dolara svom filantropskom fondu.

Tehnološki šef, za koga se smatra da vredi 118 milijardi dolara, obećao je da će svoje bogatstvo davati u dobrotvorne svrhe 2010. godine, ali se njegova neto vrednost od tada više nego udvostručila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet