Život

Otkriveno više od 1.000 super-emitujućih lokacija metana koje ugrožavaju klimu

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

23:20

Otkriveno više od 1.000 super-emitujućih lokacija metana koje ugrožavaju klimu
Otkriveno više od 1.000 super-emitujućih lokacija metana koje ugrožavaju klimu - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivia Zhang, File

veličina teksta

Aa Aa

Na više od 1.000 "super-emitujućih" lokacija u svetu 2022. godine u atmosferu je izbačen metan, uglavnom iz rafinerija, a na najgorem mestu zagađenje je bilo ekvivalentno onom koje proizvede 67 miliona automobila u pokretu, objavio je danas "Gardijan".

To najveće ispuštanje metana od 427 tona na sat desilo se u avgustu, u blizini kaspijske obale u Turkmenistanu.

Mesta na kojima su uz pomoć satelita detektovani super-emiteri nalaze se u SAD, Rusiji i Turkmenistanu, gde ima, kako navodi "Gardijan", najviše objekata koji koriste fosilno gorivo.

Londonski list navodi da u svetu postoji 55 "metanskih bombi", lokacija za ekstrakciju fosilnih goriva, gde se ispuštaju količine metana koje su ekvivalentne emisiji štetnih gasova koje će se ispustiti u SAD u narednih 30 godina.

Emisije metana čine 25 odsto globalnog zagrevanja, a prema istraživanju naučnika, došlo je do naglog povećanja od 2007. godine.

Ovo ubrzanje bi moglo da bude najveća pretnja da se globalno zagrevanje održi ispod 1,5 stepeni.

Brzom akcijom bi se drastično usporilo globalno zagrevanje, pošto metan kratko opstaje u atmosferi.

Smanjivanjem emisija za 45 odsto do 2030. godine, što je, prema ekspertima iz Ujedinjenih nacija, izvodljivo, sprečilo bi povećanje temperature u svetu za 0,3 stepena.

Emisije metana, stoga, predstavljaju veliku pretnju čovečanstvu, ali i zlatnu priliku da se odlučno krene u borbu sa klimatskim promenama, dodaje londonski list.

"Trenutno povećanje ispuštanja metana izgleda zastrašujuće. Ubrzanje emisije metana je možda najveći izazov za ispunjenje ciljeva Pariskog sporazuma. Tako da nije teško shvatiti da bi uklanjanjem super-emitera došlo do usporavanja rasta metana", rekao je Juan Nisbet sa Univerziteta London.

Šef Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol rekao je da su emisije metana i dalje previsoke, posebno zato što je smanjenje metana, kako je rekao, među najjevtinijim opcijama za ograničavanje kratkoročnog globalnog zagrevanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin