Život

Meni s pečatom britanske krune: Recepti za jela koja se služe povodom krunisanja kralja Čarlsa

Komentari

Autor: Euronews

06/05/2023

-

20:21

Meni s pečatom britanske krune: Recepti za jela koja se služe povodom krunisanja kralja Čarlsa
Meni s pečatom britanske krune: Recepti za jela koja se služe povodom krunisanja kralja Čarlsa - Copyright Tanjug AP/Chris Jackson/Pool Photo via AP, Prinstscreen YouTube/Guillermo and Sarah

veličina teksta

Aa Aa

Recept za "kraljevski kiš", zvanično jelo na krunisanju kralja Čarlsa Trećeg, već su u svojim kuhinjama isprobali mnogi ljubitelji povrća, a sada su na zvaničnom sajtu krunisanja predstavljena još tri jela sa detaljnim uputstvom za njihovu pripremu.

To su recepti koji su preporučeni da se služe na događajima širom Britanije u čast velikog dana, a Euronews predstavlja sastojke i postupak kako da ih napravite i sami:

Patlidžan za krunisanje

Kralj Čarls Treći poznat je kao strastven zagovornik organskog uzgoja i održivosti poljoprivrede. Takođe, poznato je i da često prednost daje vegetarijanskim jelima, kakvo je i "Patlidžan za krunisanje", koje je kreirala Nadja Husejn, autorka nekoliko bestseler kuvara.

Recept je inspirisan "Piletinom za krunisanje", zvaničnim jelom krunisanja kraljice Elizabete Druge, ali bez mesa.

"Patlidžani se često kao prilog služe za večeru, ali to ovde nije slučaj. To su ukusni patlidžani uvaljani u brašno, prženi dok ne omekšaju, a zatim preliveni jednostavnim prelivom za krunisanje", rekla je Husejn o ovom receptu.

Sastojci:

225ml maslinovo ulje

3 čena belog luka, sitno naseckanog
1 manja glavica luka, narendana
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 kašičica soli
2 velika patlidžana nasečena na kriške debljine oko 1cm (oko 600g)

Za dresing:

200g grčkog jogurta

2 kašičice mešavine začina za kari
2 čena belog luka, sitno naseckana
1 kašičica soli
2 kašike čatni sosa od manga
2 kašike punomasnog mleka

Za serviranje:

Šaka hrskavog, prženog luka
Šaka suvog grožđa
Šaka svežeg korijandera

Postupak:

Sipajte ulje u činiju sa seckanim belim lukom, rendanim crnim lukom, paprikom i solju. Izmešajte i ostavite sa strane.

Poslažite kolutove patlidžana u tepsiju - mogu malo i da se preklapaju - a zatim ih pekarskom četkicom premažite mešavinom, od luka začina i ulja s obe strane. 

Zagrejte gril-tiganj na srednju temperaturu i grilujte u turama kolutove patlidžana oko dva minuta sa svake strane. Znaćete da je gotov, kada kriške budu izgledale zasićeno, manje sunđerasto i mekše. Poslažite ih u tanjir za serviranje.

Napravite dresing, tako što ćete pomešati sve sastojke i prelijte nekoliko kašika preko patlidžana, a ostatak poslužite sa strane. Pospite jelo prženim lukom, suvim grožđem i korijanderom.

Krunske skons pogačice

Skons pogačice su tradicionalno škotsko pecivo, koje se servira i u slanim i u slatkim varijantama. Na proslavi povodom krunisanja kralja Čarlsa Trećeg služiće se slatka verzija, a recept je kreirala Marta Kolison. 

U smesu ide i omiljeni čaj kralja Čarlsa, indijski "Dardžiling", ali možete ga zameniti bilo kojim drugim crnim čajem. 

Sastojci:

160 ml mleka
1 kesica crnog čaja (ili kašika listića čaja)
15g meda
300 grama brašna 
4 kašičice praška za pecivo
75g putera, hladnog i nasečenog na kocke
25g šećera
1 umućeno jaje
Slatka pavlaka
Džem od jagoda

Postupak:

1. Stavite čaj u šerpicu s mlekom i polako zagrevajte dok smesa ne počne da se puši, a zatim isključite vatru i ostavite čaj da se natapa pola sata. Zatim izvadite kesicu i procedite mleko u manji bokal, a onda mu dodajte med i dobro promešajte.

2. Zagrejte rernu na temperaturu 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.

3. Stavite brašno u veliku činiju i dodajte kockice putera. Utrljavajte puter u brašno pristima, dok ne dobijete smesu sličnu prezlama. U redu je da se vide mali komadi putera, jer će to testu dati rastresitost.

4. Postepeno dodajte mešavinu mleka i meda u središte i mešajte špatulom. Trebalo bi da dobijete mekano zrnasto testo. Možda ćete morati da dodate još malo mleka kako biste umesili višak brašna, a zatim smesu preručite na pobrašnjenu radnu površinu i kratko mesite, dok ne postane glatka lopta.

5. Pažljivo razvaljajte testo na debljinu od oko tri centimetra, što brže možete, a zatim čašom ili modlom vadite okrugle oblike iz njega. 

6. Makazama svaki od njih zasecite tako da podseća na krunu, kao što je prikazano u priloženom videu.

7. Stavite skons pogačice u frižider na sat vremena, kako bi kasnije zadržale oblik, a zatim poslažite na pleh za pečenje i premažite vrh umućenim jajetom. 

8. Pecite 12-15 mkinuta dok ne porastu i ne dobiju zlatnu boju. Servirajte tople, podeljene po pola sa umućenom slatkom pavlakom i džemom od jagode.

Jagnjetina za krunisanje sa marinadom na azijski način

Ken Hom, američki kuvar kineskog porekla osmislio je ovaj recept kako bi "promovisao britansku jagnjetinu". 

"Recept predstavlja zaštitni znak savremene Velike Britanije. Servirajte jagnjetinu sa pečenim krompirom i zelenom salatom", rekao je Hom za BBC.

Sastojci:

Oko 750 grama jagnjećih rebara za kotlete, kojima je uklonjen višak masnoće
So i sveže mleveni crni biber
Dve kašike ulja od kikirikija (ili drugog ulja neutralnog ukusa)

Marinada:

2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
2 kašike pečenog susama
1 kašika šećera
2 kašike dižon senfa
1 kašika svetlog soja sosa
2 kašike tamnog soja sosa
2 kašike sitno seckanog belog luka
1 kašika krupne morske soli
2 kašike suve žalfije
120 ml domaće ili kupovne pileće supe
2 kašičice susamovog ulja
2 kašičice susamove paste (tahini) ili kikiriki putera
2 kašike putera

Postupak:

Začinite rebra solju i biberom, a onda ih kratko popecite u nelepljivom tiganju na ulju na pet minuta, često ih okrećući. Dozvolite mesu da se ohladi.

Pomešajte sastojke za marinadu u manjoj činiji i utrljajte mešavinu u rebarca koristeći silikonsku špatulu. Marinirajte sat vremena.

Zagrejte rernu na 230 stepeni i stavite jagnjetinu u posudu za pečenje. Nakvasite sveže ili suve listove žalfije sa malo vode i pobacajte ih po jagnjetini. Smanjite temperaturu na 200 stepeni, pokrijte meso folijom i pecite 30 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još pet minuta, ako hoćete hrskaviju površinu.

Izvadite jagnjetinu na dasku za sečenje i pustite je da se odmori 20 minuta. Zatim ocedite mast iz posude za pečenje, a zatim u njega sipajte pileću supu i na ringli blago zagrevajući sastružite sa dna sve ukusne delove marinade i mesa koji su se zalepili. 

Dodajte susamovo ulje, tahini i puter i dobro izmešajte. 

Nasecite jagnjetinu na kotlete i poslažite na tanjir za posluživanje uz sos.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin