Život

Nova podela među muškarcima: Da li je biti "sicpinkler" pogrdno ili praktično i donosi mir u kući

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2023

-

22:40

Nova podela među muškarcima: Da li je biti "sicpinkler" pogrdno ili praktično i donosi mir u kući
Nova podela među muškarcima: Da li je biti "sicpinkler" pogrdno ili praktično i donosi mir u kući - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi podaci IouGov-a rasvetlili su gde u Evropi muškarci najčešće sede dok mokre. Britanska agencija za istraživanje javnog mnjenja ispitala je 13 zemalja kako bi otkrila navike muškaraca dok mokre, otkrivajući ogromnu podelu između stavova "sedećih" i "nesedećih" širom sveta.

Agencija kaže da mora da ispravi "upadljiv propust" u svojim podacima, nakon što su neki novinari sugerisali da nema preciznih podataka o tome koliko Britanaca sedi dok mokri.

Brojne tvrdnje govore da je ovakva raksa dobra za mentalno i fizičko blagostanje, a i za mir u kući zbog čuvenog ženskog pitanja " što nisi podigao dasku" ?

U Evropi će najverovatnije mokriti sedeći muškarci u Nemačkoj, piše Euronews.

Podaci IouGov-a otkrili su da nemački muškarci najčešće sednu dok mokre - 62% njih kaže da to čine „svaki put“; ili "većinu puta".

Šveđani su po broju drugi evropski muškarci koji će to najverovatnije učiniti.

U Nemačkoj, ovi ljudi su poznati kao "sitzpinklers" odnosno kao oni koji sede dok mokre. U zemlji se vode debate o tome da li muškarci treba da sede ili stoje. Neki toaleti imaju znakove koji zabranjuju ustajanje, iako izraz "sitzpinkler" implicira da to "nije muško" ponašanje. 

profimedia

 

Najmanje "sedećih muškaraca"  je su u Poljskoj i Velikoj Britaniji, gde se samo 27% odnosno  24% muškaraca izjašnjava da mokri sedeći.

Studije su pokazale da je ova praksa bolja za zdravlje muškaraca. Istraživači sa Medicinskog centra Univerziteta u Lajdenu otkrili su 2014. da takav način pomaže da se bešika isprazni brže i potpunije - nešto što je korisno za one sa problemima donjeg urinarnog trakta i povećanom prostatom. 

„Sedeći položaj za pražnjenje je poželjniji od stojećeg“, napisali su.

Nemci i Australijanci sede, Meksikanci "ni slučajno"

Postoji mnogo argumenata koji govore u prilog tome da je sedenje bolje za mentalno zdravlje, dajući muškarcima vremena da zastanu i razmisle u mirnom prostoru. Podaci IouGov-a su takođe uzimali u obzir i zemlje izvan Evrope na mestima poput Azije, Južne Amerike i Okeanije. Prema tim podacima, 36 odsto meksičkih muškaraca su na tu praksu odgovorili - "nikada"

U evropi  33 odsto Britanaca je reklo isto i tu su izjednačeni sa Poljacima.

Australija je  posle Nemačke zemlja u kojoj najviše muškaraca sedi dok mokri. Istraživanja pokazuju da je ta praksa bolja za zdravlje i higijenu domaćinstva, eliminišući mogućnost da urin dođe na pod. 

Kako je naveo Gardijan Ted Traskot, američki mašinski inženjer, kaže da takođe postoji rizik da urin završi na obližnjim četkicama za zube, zbog "satelitskih kapljica" prskajući pod "veoma velikim uglovima". 

Iako je urin uglavnom sterilan, on kaže da su "kapljice prilično sposobne da privuku bakterije", kao što je Ešerihijakoli iz fekalija.

A primećen je i trend porasta na nekim mestima izvan Evrope

profimedia

 

Posebna anketa iz 2020. pokazuje da 70 odsto muškaraca u Japanu sedi u odnosu na 51 odsto pre pet godina.  IouGov je rekao da su njegovi rezultati proizveli neke "primetne generacijske razlike".

Stariji nemački muškarci od 55 i više godina su posebno skloni da uvek sednu da mokre (49%) u poređenju sa 28% muškaraca od 18 - 34 godine. U Velikoj Britaniji, obrazac je obrnut. Stariji muškarci mnogo češće od  mlađih kažu da "nikada" ne sede i taj procenat je u razmeri  40% naspram 23%.

Isto važi i za Australiju (38% prema 24%) i SAD (35% prema 21%).  Neki u feminističkim i levičarskim krugovima kažu da je sedenje dok se mokri pokazuje više poštovanja prema ženama, verujući da ideje patrijarhata podstiču muškarce da se ponašaju bezobzirnije u kupatilu. 

Oni sa desne strane mogu tvrditi da ova praksa predstavlja pripitomljavanje muškaraca i da njihove "muške osobine" žele da približe "tipično ženskom ponašanju".

Komentari (0)

Magazin