Život

Rodna kuća Hitlera u austrijskom gradu Braunau biće centar za obuku policajaca u oblasti ljudskih prava

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

23:11

Rodna kuća Hitlera u austrijskom gradu Braunau biće centar za obuku policajaca u oblasti ljudskih prava
Rodna kuća Hitlera u austrijskom gradu Braunau biće centar za obuku policajaca u oblasti ljudskih prava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kuća u gradu Braunauu u Austriji u kojoj je rođen Adolf Hitler koristiće se za obuku policajaca u oblasti ljudskih prava, odlučeno je nakon dugotrajnog spora oko toga šta da se radi sa njom, piše Bi-Bi-Si.

Vlada je kupila zgradu u Braunauu na Inu, u blizini granice sa Nemačkom 2016. godine, nakon dugog spora, na osnovu obavezujućeg naloga za  kupovinu.

Početak građevinskih radova na preuređenju kuće očekuje se na jesen.

Građevinski radovi bi trebalo da budu završeni do 2025. godine, a planirano je da se policijske snage usele do 2026. 

Ovaj plan je izazvao kontroverze u austrijskoj javnosti.

Pojedini Austrijanci žele da kuća bude srušena, kao i komisija stručnjaka, koja je odlučila da ona treba da se sruši da ne bi postala žarište neonacista.

profimedia

 

S druge strane iznosi se mišljenje da bi to bilo poricanje prošlosti Austrije, dok ima i onih koji smatraju da bi kuću trebalo koristiti kao mesto pomirenja ili kao prostor za dobrotvorne svrhe.

Austrijska vlada je decenijama iznajmljivala kuću od bivše vlasnice Gerlinde Pomer, u pokušaju da zaustavi krajnje desničarski turizam, navodi Bi-Bi-Si.

Koristila ga je dobrotvorna organizacija kao dnevni centar za osobe sa posebnim potrebama sve dok Pomer nije blokirala renoviranje.

Vlada je 2016. godine usvojila zakon kojim se dozvoljava da joj se oduzme kuća u zamenu za više od 800.000 evra na ime kompenzacije.

Tri godine kasnije ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je planove za pretvaranje kuće iz 17. veka u policijsku stanicu.

Hitler je rođen je u iznajmljenoj sobi na poslednjem spratu kuće 1889. godine, a u njoj je živeo samo nekoliko meseci.  

Tokom nacističke vladavine, kuća je pretvorena u njegovo svetilište, dok je grad privlačio talase turista.

Nakon što su nacisti počeli da gube rat 1944. godine, kuća je zatvorena daskama.


 

Komentari (0)

Magazin