Život

Klimatske promene menjaju čak i boju okeana: Plavo postaje sve zelenije

Komentari

Autor: Guardian

12/07/2023

-

20:52

Klimatske promene menjaju čak i boju okeana: Plavo postaje sve zelenije
Klimatske promene menjaju čak i boju okeana: Plavo postaje sve zelenije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Okeani na Zemlji menjaju boju i verovatno je za to kriv klimatski udar, navodi se u istraživanju.  Duboko plavo more vremenom postaje sve zelenije a posebno su pogođene oblasti male geografske širine u blizini ekvatora.

"Razlog zašto nam je stalo do ovoga nije zato što nam je stalo do boje, već zato što je boja odraz promena u stanju ekosistema", rekao je BB Kael, naučnik iz Nacionalnog centra za okeanografiju na Univerzitetu u Sautemptonu i autor studije objavljene u časopisu Nature.

Prethodno istraživanje fokusiralo se na promene u zelenilu okeana - od zelenog hlorofila u njegovom planktonu da bi se videli trendovi promene klime, prenosi Guardian.

Ali Kaelov tim je analizirao sva posmatranja koje je tokom 20 godina izveo satelit Modis-Akua poslat u svemir od strane NASA, koji je zabeležio ogromnu bazu podataka i tražio razloge promene nijanse okeana kroz puniji spektar boja, uključujući crvenu i plavu.

Plankton različitih veličina različito raspršuje svetlost, a plankton sa različitim pigmentima različito apsorbuje svetlost. Ispitivanje promena u boji može naučnicima dati jasniju sliku o promenama u populaciji planktona širom sveta.

Fitoplankton je ključan za okeanske ekosisteme jer u osnovi predstavlja glavni lanac ishrane.  

Kada se uporede ove promene u boji sa onima za koje se pretpostavlja da je kompjuterski model simulirao kako bi okeani izgledali da se globalno zagrevanje koje su izazvali ljudi nikada nije dogodilo, promena je jasna. 

Ljudski faktor ipak presudan za probleme koji nastaju u okeanima

"Imamo promene u boji koje se značajno pojavljuju u skoro celom okeanu tropskih ili suptropskih područja", rekao je Kael. 

Promene su otkrivene u 56% svetskih okeana što je površina veća od celokupnog kopna na Zemlji. U većini oblasti postoji jasan "efekat ozelenjavanja", rekao je Kael, ali je dodao da postoje i mesta gde crvene ili plave boje rastu ili opadaju. 

"Ovo nisu ultra, masivne promene koje uništavaju ekosistem, one mogu biti suptilne.Ali ovo nam daje dodatni dokaz da ljudska aktivnost verovatno utiče na velike delove globalne biosfere na način koji do sada nismo mogli da razumemo", rekao je Kael. 

Iako je još jedan čvrsto dokumentovani dokaz o klimatskim promenama, ono što još nije jasno je koliko su te promene jake i šta se dešava unutar okeana da ih izazove, kaže Majkl J Berenfeld, istraživač okeanske produktivnosti na Univerzitetu Oregon State, koji nije bio uključen u istraživanje. 

"Najverovatnije, dostupni podaci pokazuju povezanost sa više faktora koji se menjaju paralelno", rekao je Berenfeld.

Na primer, potencijalno rastuće obilje mikroplastike u okeanu, koje kao i sve druge čestice povećavaju rasipanje svetlosti. 

"Sa odgovorima na ova pitanja možemo početi da razumemo koje su ekološke i biogeohemijske implikacije prisutne" rekao je Berenfeld.

NASA će u januaru 2024. pokrenuti naprednu satelitsku misiju pod nazivom Pace (plankton, aerosol, oblak, okeanski ekosistem) koja će takođe meriti stotine boja u okeanu umesto nekoliko, napredujućih studija poput ovih. 

"Donošenje smislenijih zaključaka o tome šta su promene zapravo ekološki je definitivno veliki sledeći korak", rekao je Kael.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin