Život

Ukrajinka diskvalifikovana sa SP u mačevanju: Umesto ruke Ruskinji pružila mač

Komentari

Autor: BBC

27/07/2023

-

21:14

Ukrajinka diskvalifikovana sa SP u mačevanju: Umesto ruke Ruskinji pružila mač
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska mačevalka Olga Harlan diskvalifikovana je zbog odbijanja da se rukuje sa Ruskinjom Anom Smirnovom na Svetskom prvenstvu u mačevanju u Milanu. Karlan, prva takmičarka koja se suočila sa Ruskinjom ili Beloruskinjom na Svetskom prvenstvu od invazije na njenu domovinu, bila je bolja i pobedila sa 15-7.

Ova 32-godišnjakinja je nakon toga odbila rukovanje sa ruskom mačevalkom i umesto toga samo je uperila mač prema protivnici. To je dovelo do žalbe Smirnove, koja je u znak protesta ostala da sedi na stolici 45 minuta i nije htela da napusti borilačku pistu.

Ruskinja, koja se takmičila pod neutralnom zastavom, prvo je stajala na stazi sve dok joj nije doneta stolica da bi nastavila protest, prenosi BBC.

Izgledalo je da je njena žalba odbačena jer je Harlan već bila u protokolu za naredni meč, ali pravila u mačevanju su drugačija i protest Ruskinje urodio je plodom.

Olga Karlan, četvorostruka pojedinačna svetska šampionka i četiri puta osvajačica olimpijske medalje, diskvalifikovana iz ženske pojedinačne konkurencije u kategoriji mača.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je sportske federacije da tretiraju ukrajinske sportiste i Ruse koji se takmiče pod neutralnom zastavom sa "neophodnim stepenom razumevanja" i dodao da i pored diskvalifikacije Harlanove, MOK "nastavlja da pruža punu solidarnost ukrajinskim sportistima i njihovim Olimpijskim komitetom"

U mačevanju, rukovanje je obavezno pravilo i odbijanje da se to uradi rezultira crnim kartonom i isključenjem. Protivnica Harlanove u narednom meču, Bugarka Joana Ilieva, plasirala se dalje bez borbe.

profimedia

 

Ukrajinski mačevaoci se nisu takmičili tamo gde je rivalima iz Rusije i Belorusije bilo dozvoljeno da uđu kao neutralni sportisti od ruske invazije u februaru 2022. Međutim, ukrajinska vlada je promenila svoj stav u sredu, dajući dozvolu svojim sportistima da se takmiče  protiv Rusa i Belorusa koji na takmičenju nisu pod svojom zastavom, kao što je slučaj na Svetskom prvenstvu u mačevanju. 

Mihail Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, podelio je na svom Tviteru fotografiju na kojoj izgleda da je Ana Smirnova sa ruskim vojnikom.

"Na fotografiji je Ana Smirnova, ruska mačevalka sa kojom je Ukrajinka Olga Harlan odbila da se rukuje na Svetskom prvenstvu nakon pobede u poštenoj borbi. Kao što vidite, ona se otvoreno divi ruskoj vojsci koja ubija Ukrajince i uništava naše gradove", naveo je Podoljak.

 Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) diskvalifikovala je ukrajinsku reprezentativku jer se nije rukovala sa Ruskinjom. Da li FIE ovo treba da zastupa kao zvanični stav ? Zar ruski novac ne miriše na krv?", dodao je Podoljak. 

Mihail Iljašev, predsednik ukrajinske mačevalačke federacije (NFFU), rekao je da će se nacionalna organizacija žaliti na diskvalifikaciju Harlanove. Njen kolega iz reprezentacije Ukrajine, i osvajač bronzane medalje u Tokiju 2020. Igor Reizlin  trebalo je takođe da izađe na borilačku stazu protiv Rusa Vadima Anohina u sredu, ali se nije pojavio, nakon čega je taj meč izgubio.

Komentari (0)

Magazin