Evropa

Popesku: Moldavija smanjuje broj ruskih diplomata, ambasada Rusije već obaveštena o odluci

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

12:35

Popesku: Moldavija smanjuje broj ruskih diplomata, ambasada Rusije već obaveštena o odluci
Popesku: Moldavija smanjuje broj ruskih diplomata, ambasada Rusije već obaveštena o odluci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije smanjilo je broj ruskih diplomata koji rade u zemlji, izjavio je ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Niku Popesku na sednici vlade.

"Došli smo do zajedničkog mišljenja sa institucijama i donosiocima političkih odluka o potrebi ograničavanja broja diplomata Ruske Federacije akreditovanih u Moldaviji", rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

On je precizirao da je ruska ambasada već obaveštena o odluci.

Prema rečima Popeskua, Moldavija je već dugi niz godina na meti "neprijateljske politike" koja se navodno sprovodi preko ruske diplomatske misije. 

Popesku je rekao da diplomate treba da se fokusiraju na "razvoj dobrih odnosa, a ne na destabilizaciju".

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala situaciju, istakavši da je Moldavija krenula na "neopravdane neprijateljske akcije koje neće ostati bez odgovora". 

Ona je dodala da je ovo još jedan korak ka razaranju bilateralnih odnosa sa Kišinjevom.

Zaharova je optužbe za špijuniranje protiv ruske ambasade nazvala neosnovanim i da nemaju nikakve veze sa stvarnošću. 

Sve ruske diplomate striktno poštuju Bečku konvenciju, naglasila je ona.

Moldavska vladajuća partija Akcija i solidarnost pozvala je u junu Ministarstvo spoljnih poslova da istraži mogućnost smanjenja broja ruskih diplomata u zemlji na šest osoba, budući da ambasada Moldavije u Moskvi zapošljava upravo toliki broj zaposlenih.

Takav predlog iznet je nakon što je šef Službe za informisanje i bezbednost Moldavije Aleksandar Mustijata optužio FSB za stvaranje obaveštajne mreže u republici.

Ruska ambasada u Kišinjevu saopštila je da su za špijunski skandal saznali iz štampe, a optužbe za "destabilizaciju i uticaj na unutrašnje političke procese" već su postale obeležje antiruske politike moldavskih vlasti. 

Diplomatska misija je istakla da Rusija poštuje suverenitet drugih država i da se ne meša u njihove unutrašnje stvari.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio je da Kišinjev koristi antirusku retoriku da bi odagnao optužbe za neuspeh socio-ekonomske politike, što izaziva ogorčenje građana zemlje.

Komentari (0)

Evropa