Život

Čuveni džemper "crna ovca" koji je nosila princeza Dajana prodat na aukciji za 1,1 milion dolara

Komentari

Autor: Euronews

16/09/2023

-

10:21

Čuveni džemper "crna ovca" koji je nosila princeza Dajana prodat na aukciji za 1,1 milion dolara
Čuveni džemper "crna ovca" koji je nosila princeza Dajana prodat na aukciji za 1,1 milion dolara - Copyright Tanjug AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni crveni džemper koji je princeza Dajana nedugo nakon veridbe sa tadašnjim princom Čarlsom, na kom se nalaze bele i jedna crna ovca, prodat je na aukciji za 1,1 milion dolara (oko 1,03 miliona evra) nakon nadmetanja kod Stobija.

Princeza je nosila pleteni džemper na polo utakmici u junu 1981. tokom njenih burnih dana na početku njenog života u kraljevskoj porodici. Džemper "Crna ovca" sa razigranim uzorkom postao je jedan od najamblematičnijih odevnih predmeta koje je nosila Dajana.

Tanjug AP/Frank Augstein

 

Odevni komad je prodat za 1,1 milion dolara, što uključuje naknade i proviziju, nakon žestoke borbe internet ponuđača. Ukupan iznos je bio preko deset puta veći od Sotbijeve prvobitne procene od 50.000 do 80.000 dolara.

Zbog lavine ponuda, aukcijska kuća je produžila prodaju za nekoliko minuta, a cena je astronomski skočila sa 190.000 dolara na 1,1 milion dolara u poslednjih 15 minuta, prenosi Euronews.

Tanjug AP/Frank Augstein

 

Prema Sotbiju, to je najviša cena ikada plaćena na aukciji za komad odeće koji je pripadao princezi Dajani - nadmašujući njenu balsku haljinu u infanta stilu prodatu u januaru za 604.800 dolara (oko 566.000 evra) - kao i najvredniji džemper ikada prodat u aukcija.

Odevni predmet su kreirale tada malo poznate dizajnerke Seli Mjur i Džoana Ozborn i njihova kompanija za pletenje Varm and Vonderful, koja je kasnije postala slavna. Bilo je toliko ikonično da se čak pojavilo (preko replike) u četvrtoj sezoni Netfliksove drame Kruna, koja beleži nedavnu istoriju dinastije Vindzor-

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin