Novosti

Više turista u Evropi za praznike nego lane uprkos povećanom riziku od terorizma

Komentari

Autor: Reuters, Euronews Srbija

21/12/2023

-

13:24

Više turista u Evropi za praznike nego lane uprkos povećanom riziku od terorizma
Više turista u Evropi za praznike nego lane uprkos povećanom riziku od terorizma - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Putovanja po Evropi premašuju nivoe iz 2022. godine uprkos bezbednosnim upozorenjima vlasti širom Starog kontitenta na "veoma visok" rizik od terorističkih napada, posebno za Božićne i novogodišnje praznike.

Božićni sajmovi i popularne turističke atrakcije u gradovima poput Minhena i Pariza u poslednje vreme su prepuni turista, doduše uz jake bezbednosne snage. Međutim, ono što zabrinjava jeste da će gužva biti veća nego prethodnih godina jer se očekuje da će putovanja unutar EU i Velike Britanije porasti za 22 odsto u odnosu na nivoe iz 2022. godine, podaci su turističke komapnije ForwardKeys, prenosi Rojters.

Krajem novembra, evropski bezbednosni zvaničnici upozorili su na rastući rizik od napada povezanih sa ratom između Izraela i Hamasa, pri čemu najveća pretnja dolazi od potencijalnih "vukova samotnjaka", odnosno bombaša samoubica.

U dva odvojena napada islamista u oktobru u Francuskoj i Belgiji poginule su tri osobe nakon čega su Austrija, Slovenija i BiH podigle nivo terorističke uzbune. Italija je ponovo uvela graničnu kontrolu sa Slovenijom, navodeći kao razlog rizik od ulazaka migranata u zemlju.

Došlo je do blagog skoka u otkazivanju aranžmana u prazničnom periodu između 21. i 31. decembra, ističe ForwardKeys, tačnije sa 2,4 na tri odsto od 24. novembra.

"Iako je ovaj broj mali, on može predstavljati uticaj upozorenja EU", rekao je za Rojters Huan Gomez, analitičar u firmi ForwardKeys.

Turisti su pak, nastavili da hrle na popularne destinacije, što pokazuje povećano poverenje u bezbednosni aparat raspoređen u evropskim centrima. Štaviše, praznična putovanja u Italiju, Austriju i Švedsku su takođe porasla za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Slično i u Srbiji

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je u ranijem razgovoru za Euronews Srbija da ni u Srbiji ne jenjava interesovanje za turističke aranžmane za doček Nove godine u evropskim prestonicama.

Kako kaže, to nije ništa novo, pa su tako naši turisti letovali u Egiptu i Turskoj uprkos tada aktuelnim terorističkim napadima.

"I kad smo imali terorizam u Egiptu i Turskoj, ljudi su putovali. Mi svakako skrećemo pažnju turistima da izbegavaju velike skupove, da se u slučajevima povećanog rizika od terorizma ponašaju odgovornije nego inače i da uvek imaju kod sebe telefon predstavnika agencije ili konzulata. To je dakle instrukcija koju dajemo u ovakvim slučajevima", poručuje on.

Istakao je da su najtraženije destinacije za doček Nove 2024. svakako one do kojih se može doći autobusom, dakle u okruženju.

"Istanbul, Atina, Solun, a u istočnoj Srbiji su posebno traženi Sofija i Temišvar. Prodaju se i aranžmani za Bukurešt, Budimpeštu, Prag, Beč, severnu Italiju", kaže Seničić i dodaje da se u našem neposrednom okruženju najviše traže Skoplje, Ohrid, Crna Gora, Sarajevo, Banjaluka i Trebinje.

Aranžmani za putovanja avionom se uglavnom prvi i rasprodaju zbog ograničenog broja mesta, pa su tako za ovu Novu godinu traženi Lisabon, Valensija, Malaga, Barselona, Milano, Rim i uz, kako naglasašava direktor Jute, "standardno" veliko interesovanje za Istanbul, Atinu i Berlin.

 

Komentari (0)

Putovanja