Novosti

Uveliko počela prodaja aranžmana za februar: Koje su cene i gde je najpovoljnije otići na mini-odmor za praznik

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/01/2024

-

10:05

Uveliko počela prodaja aranžmana za februar: Koje su cene i gde je najpovoljnije otići na mini-odmor za praznik
Uveliko počela prodaja aranžmana za februar: Koje su cene i gde je najpovoljnije otići na mini-odmor za praznik - Copyright FoNet/Skijališta Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Posle novogodišnjih i božićnih praznika, mnogi su se tek vratili sa zimskog odmora, a novi mini predah zbog Dana državnosti, koji se obeležava 15. i 16. februara, biće za pojedine prilika da to vreme iskoriste za odlazak na planinu, u banju ili u inostranstvo. Za to će imati minimum četiri dana uključujući vikend, s obzirom na to da se praznuju četvrtak i petak. Prodaja aranžmana uveliko je počela, a ima i onih koji putuju u sopstvenoj režiji. 

Atraktivne destinacije su i domaće i inostrane, a interesovanja ima.

Uvek kada je u Srbiji nekoliko prazničnih neradnih dana, aktuelne su i banje, kao što su Sokobanja, Vrnjačka banja, Banja Vrdnik, Kuršumlijska i Prolom banja. 

I dok se očekuju brojni turisti na planinama i u banjama u Srbiji, neki su se već odlučili za kratka putovanja u evropske gradove, aranžmane za koje vlada interesovanje od jeseni do proleća. 

Od egzotničnijih destinacija u ponudi domaćih turističkih agencija je Zanzibar. 

Međutim, uvek ima i malobrojnih individualnih putnika, pa i u ovom periodu godine, kada je reč o najluksuznijim destinacijama kao su Sejšeli, Maldivi i Mauricijus. 

Gde će skijaši? 

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže za Euronews Srbija da su domaće destinacije zanimljive, pogotovo za one koji vole sneg i planinu. 

"Pre svega, tu su planinski ski centri Kopaonik, Stara planina, naravno Zlatibor, Divčibare, Rudnik, Tara. To su sve destinacije koje su zanimljive u ovom trenutku, najzanimljivije kada je reč o domaćem tržištu u ovom periodu zime", kaže Seničić. 

Oni koji skijaju odlučuju se za Kopaonik i Staru planinu, ali i za Zlatibor. 

profimedia

 

"Ostali koji sa porodicama žele da provedu malo vremena u prirodi i u šetnji, oni će biti na ovim drugim destinacijama, na drugim planinama", naveo je Seničić. 

Kada je reč o onima koji će odlučiti da praznik ili odmor provedu u inostranstvu, Seničić kaže da da među njima prednjače skijaši.

"Bugarska kao destinacija za skijanje je nama uvek zanimljiva, uvek je to dobar odnos cene i kvaliteta, zatim Jahorina u Republici Srpskoj i naravno za one koji mogu da plate skuplje aranžmane, to su skijanja po Austriji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, gde ljudi uglavnom putuju individualno", rekao je Seničić. 

Kratka putovanja od 40 do 200 evra

Za organizovane odlaske i grupe u inostranstvo, Seničić kaže da su za praznike od jeseni do  proleća atraktivna ta kratka putovanja u evropske gradove.

"Tu su Istanbul, Solun, Sofija, Temišvar, Budimpešta, Prag, Beč, Severna Italija, dakle postoji veliki broj organizovanih tura koje traju od tri do pet dana u zavisnosti od agencija koje to nude. To je ono što je možda i najpovoljnije na tržištu, s obzirom na to da se cene kreću već od nekih 40-50 evra za programe u nekoj neposrednoj našoj okolini, kao što su recimo Trebinje ili kombinacija Trebinje-Sarajevo-Banjaluka pa do nekih 150-200 evra za nešto malo dalje gradove, a cena zavisi od kvaliteta hotela", rekao je Seničić.

Takođe, dodaje on, za predstojeći praznik postoji jedna solidna ponuda avionskih aranžmana s obzirom na to da Er Srbija ima veliki broj redovnih linija za veliki broj evropskih gradova. 

Tanjug AP/Petros Giannakouris, File

 

"Može da bude zanimljiva, recimo, Bolonja, može Rim, Milano, Valensija, Barselona, Lisabon, naravno Istanbul, Atina. To su sve destinacije koje i avionom mogu naši turisti da obiđu i ima interesovanja za to. Naravno za avionske aranžmane uvek imamo manje interesovanje i to je inače manji broj ljudi, ali te cene su značajno veće. To je sve značajno skuplje od ovih aranžmana koji se organizuju autobusom, tako da se cene kreću od 390 evra, pa naviše u zavisnosti od broja dana i od kvaliteta hotela u okviru kojih će turisti boraviti", rekao je Seničić. 

Neko bi i u topolije krajeve 

Seničić kaže da su u februaru popularne i neke dalje destinacije gde je toplije. 

"Nema tu veliki broj organizovanih grupa. Tokom zime uvek imamo neku destinaciju koja je zanimljiva. Poslednje godine su to bili Tanzanija i Zanzibar. I ove godine ima organizovanih grupa za tu destinaciju. Imamo nešto malo grupa i za Tajland", rekao je Seničić. 

On dodaje da ima letova i za grupe do Egipta, ali da vreme nije za kupanje. 

"Mada, sve zavisi od dana do dana, ali može da bude i dana za kupanje, ali nije još uvek vreme za  Egipat. Kreće sezona negde krajem marta, početkom aprila. Idu nam grupe i za Tunis, ali tu nema kupanja. Tu je samo nešto malo toplije vreme, ali svakako kupanja nema. Od klasične egzotike, dakle, jedino u ovom trenutku što imamo neke organizovane grupe, to je Zanzibar i Tajland. Imamo naravno uvek individualnih putnika tokom cele godine, pa i u ovom periodu, kada je reć o nekim najluksuznijim destinacijama kao su Sejšeli, Maldivi, Mauricijus, ali to je zaista jako mali broj putnika", rekao je Seničić. 

Cene za Tajland su od 1.100 evra, veliki je broj programa od sedam do 14 dana, a Seničić kaže da cena zavisi značajno od dužine boravka i od kvaliteta hotela.

"Postoji veliki izbor hotela na jednoj i drugoj destinaciji, ali cene su negde od 1.100 ili 1.200 evra pa naviše", kaže Seničić. 

Komentari (0)

Putovanja