Novosti

Veliki iskorak rumunskog avio-saobraćaja: Međunarodni aerodrom u Klužu bio domaćin važne konferencije o vazduhoplovstvu

Komentari

Autor: Jovana Stanković

19/03/2024

-

13:11

Veliki iskorak rumunskog avio-saobraćaja: Međunarodni aerodrom u Klužu bio domaćin važne konferencije o vazduhoplovstvu
Veliki iskorak rumunskog avio-saobraćaja: Međunarodni aerodrom u Klužu bio domaćin važne konferencije o vazduhoplovstvu - Copyright Aviation-Event 2024 CLJ

veličina teksta

Aa Aa

Desetine vazduhoplovnih stručanjaka i novinara iz Evrope su krajem prošle nedelje u okviru trećeg izdanja Aviation Eventa, koji su organizovali Međunarodni rumunski aerodrom "Avram Jank" u Klužu i Aviation event, diskutovali na temu budućnosti avijacije.

Naime, događaju koji se održao u hotelu Radison Blu prisustvovali su predstavnici nekoliko aerodroma i avio-kompanija, više od 100 profesionalaca koji predstavljaju civilno vazduhoplovstvo iz preko 20 zemalja i novinari iz Evrope koji su specijalizovani za avijaciju, među kojima je i Euronews Srbija.

Razgovaralo se o ključnim izazovima, prilikama i trendovima koji oblikuju budućnost vazduhoplovstva. Takođe, fokus sureta bio je i na inovaciji i održivom rastu, diskusiji, umrežavanju i razmeni znanja. 

Izvršini dikretor Aviation eventa Marsel Rivalski rekao je da je zadovoljan što su brojni stručnjaci iz ove oblasti imali priliku da se susretnu i razmene mišljenja tokom trajanja konferencije.

Aviation-Event 2024 CLJ

 

"Oduševljeni smo uspehom. Događaj je pružio jedinstvenu platformu za sve zainteresovane strane koje su se okupile i dale uvide u svoje gledišta, ali i mogućnost da se istraži i razgovara o nekoj daljoj saradnji. Takođe, zahvalni smo rumunskom aerodromu u Klužu, Rumunskom udruženju aerodroma i svim našim partnerima i sponzorima na podršci da ovaj događaj protekne uspešno", rekao je Rivalski.

Direktor aerodrom "Avram Janku" u Klužu, Dejvid Ciceo rekao je da ovakve konferencije igraju "ključnu ulogu" u inovacijama i oblikovanju budućnosti vazdušnog saobraćaja.

Euronews/Jovana Stanković

 

"Zahvalni smo na velikoj podršci, učešću naših partnera, govornicima i učenicima. Radujemo se što ćemo nastaviti da zajedno gradimo uspeh. Međunarodni aerodrom u Klužu nastaviće da bude posvećen organizovanju uticajnih događaja koji doprinose unapređenju vazduhoplovnog sektora", rekao je on.

"Aerodrom Kluž ostaje najvažniji u Transilvaniji"

Ciceo je predstavljajući svoj aerodrom reko da Rumunija ima jednu od najdinamičnijih tržišta u jugoistočnoj Evropi. Dodao je da u zemlji ima ukupno 17 aerodroma, da je najnoviji otvoren u Brašovu prošle godine, ali, kako objašnjava, ovaj u Klužu je po veličini i ukupnim kapacitetima drugi u zemlji, odmah posle aerodroma "Henri Coandă" koji se nalazi u Bukureštu.

"Evolucija vazdušnog saobraćaja u poslednje dve decenije je neverovatna, s ozbirom na to da je Rumunija 1999. godine  imala 2,2 miliona putnika, a da je 2023. ovaj broj dostigao skoro 25 milona", rekao je.

On je naveo da je, što se tiče aerodroma u Klužu, značajno veći broj letova na međunarodnim linijama. Kako je dodao, ova dominacija međunarodnog saobraćaja naglašava ulogu ovog aerodroma kao "rumunske kapije" za sve putnike sveta i na taj način nudi široku povezanost ljudi, međunarodnu trgovinu i razvoj rumunskog turizma. 

Takođe, za ovaj aerodrom je, kako je dodao, važno i poboljšanje kapaciteta za šengenske i van šengenske letove na čemu se radi.

Ciceou je naveo i da uprkos posledicama pandemije koronavirusa, koja je ostavila posledice na ceo svet, avio-saobraćaj u Rumuniji sada ide uzlaznom putanjom.

"Posle ulaska Rumunije u Evropsku uniju, u našu zemlju je došlo nekoliko avio-kompanija. Na primer, 2007. godine, kada je reč o distribuciji avio saobraćaja u Rumuniji, Wizz Air je imao 4,9 odsto, a 2023. godine taj procenat je dostigao 49,7 odsto. Oni su inače jedna od avio-kompanija koja ima veliki broj letova u našoj zemlji", kazao je.

Izvršni direktor kompanije Wizz Air Robert Keri rekao je da problem sa kojim se većina avio-kompanija danas suočava nedostatak osoblja jer se, zbog velike potrežnje za ovim vidom transporta, broj letova često uvećava. 

Euronews/Jovana Stanković

 

Kako je dodao, njegova komapnija se trudi da pronađe rešenje za ovaj problem kako putnici ne bi bili pogođeni ni na koji način. 

Takođe, Keri je naveo da će Wizz Air nastaviti da nudi pristupačna putovanja za sve i da oni jesu upravo sinonim toga. Upitan šta mu je najizazovnije u poslu, rekao je da je to prilika da se okupe različiti ljudi iz celog sveta i da se međusobno povežu.

"Meni lično se dopada nepredvidivost ove industrije. Morate stalno da istražujete i da ste u toku. Takođe, nudi vam se prilika da se povezujete sa ljudima iz različitih delova sveta, ali i da i njih međusobno povežete", rekao je.

Među ovogodišnjim gostima Aviation eventa 2024. u Klužu bili su i predstavnici aerodroma iz Bugarske, Austrije, Litvanije, Moldavije i mnogi drugi gosti iz zemlje i inostranstva koji se bave temom avijacije.

Sledeći Aviation event biće održan u Kišinjevu, 30. maja. Nakon Kišinjeva, Međunarodni aerodrom Sofija biće domaćin sledeće konferencije 2024 SOF, koja će se održati 29. novembra 2024.

Komentari (0)

Putovanja