Novosti

Pet najstresnijih aerodroma u Evropi: Od gužve, preko kašnjenja letova, do velike udaljenosti od grada

Komentari

Autor: ShengenVisaInfo

10/04/2024

-

07:52

Pet najstresnijih aerodroma u Evropi: Od gužve, preko kašnjenja letova, do velike udaljenosti od grada
Pet najstresnijih aerodroma u Evropi: Od gužve, preko kašnjenja letova, do velike udaljenosti od grada - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Kako se ukupan promet putnika tokom praznika, ali i letnje sezone povećava, avio-kompanije se često suočavaju sa porastom potražnje, što može dovesti do otkazivanja ili kašnjenja letova, prenosi ShengenVisaInfo.

Putnici koji se pripremaju za putovanja za uskršnje praznike trebalo bi da pročitaju nedavnu rang-listu VisaGuide.World koja je otkrila najstresnije aerodrome na svetu.

Štaviše, pet evropskih aerodroma ušlo je u prvih deset na ovoj listi. Čak dva su u Ujedinjenom Kraljevstvu, jedan u Turskoj, jedan u Nemačkoj, a poslednji u Italiji.

Pogledajte listu pet najstresnijih aerodroma u Evropi:

Londonski aerodrom Getvik, Ujedinjeno Kraljevstvo

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Broj putnika u 2022: 32,8 miliona putnika

Londonski aerodrom Getvik, drugi po veličini aerodrom u Ujedinjenom Kraljevstvu, nalazi se na prvom mestu liste najstresnijih aerodroma za putnike na svetu.

Dion Plana, analitičar globalnih putničkih trendova u VisaGueide-u, objasnio je da mala veličina londonskog aerodroma Getvik u poređenju sa velikim brojem putnika dovodi do gužvi i često doprinosi kašnjenju letova, što ga čini najstresnijim aerodromom na svetu.

Iako još tri aerodroma na ovoj listi imaju veću gustinu putnika, Getvik zauzima prvo mesto zbog veoma visoke stope kašnjenja letova. Osim toga, radi se o aerodromu koji se nalazi najdalje od centra gtrada.

On je dalje otkrio da su putnici koji putuju kroz ovaj aerodrom posebno pod stresom tokom letnje sezone i praznika krajem godine.

Aerodrom Istanbul, Turska

AP Photo/Lefteris Pitarakis

 

Broj putnika u 2022: 64,2 miliona putnika

Sa preko 64 miliona putnika zabeleženih 2022. godine, aerodrom u Istanbulu je najprometniji u Evropi i rangiran je kao sedmi najprometniji na svetu. Putnici su primetili da se često susreću sa izazovima prilikom navigacije aerodromom zbog njegove ogromne veličine.

Aerodrom Minhen, Nemačka

AP Photo/Uwe Lein

 

Broj putnika u 2022: 31,6 miliona putnika

Minhenski aerodrom je iste godine povezao preko 31 milion putnika, što je manje od polovine broja putnika u Istanbulu. Međutim, aerodrom u Minhenu je pet puta manji u poređenju sa aerodromom u Istanbulu.

Drugi razlog zbog kog je aerodrom u Minhenu jedan od najstresnijih jeste njegova visoka učestalost kašnjenja letova, koja iznosi 49,2 odsto.

Aerodrom Hitrou, Velika Britanija

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Broj putnika u 2022: 61,6 miliona putnika

Kao najveći i glavni aerodrom u Londonu, aerodrom Hitrou ugostio je više od 61,6 miliona putnika u 2022. Ima stopu kašnjenja letova od 40,5 odsto, što je 0,6 odsto manje u poređenju sa aerodromom Getvik.

Međunarodni aerodrom Fjumićino, Italija

AP Photo/Andrew Medichini

 

Broj putnika u 2022: 29,3 miliona putnika

Među ovih pet evropskih aerodroma, Međunarodni aerodrom Fjumićino zauzima drugo mesto po veličini. Uprkos tome, prevezao je manje putnika od drugih evropskih aerdroma, što je rezultiralo manjom gustinom putnika.

Ali i pored toga, učestalost kašnjenja letova na ovom aerodromu iznosi 28,8 odsto.

Rangiranje "najstresnijih aerodroma na svetu" objavljeno je prošlog decembra i procenjuje nivoe stresa na 30 najvećih svetskih aerodroma uzimajući u obzir različite faktore.

Rangiranje je zasnovano na anketi od 1.642 putnika 53 različite nacionalnosti koji su 2023. godine otputovali na najmanje dva međunarodna putovanja. Sve u svemu, faktori koji najviše stresiraju putnike uključuju veliki broj putnika, veličinu aerodroma, gužvu, kašnjenje letova i udaljenost od najbližeg grada.

 

Komentari (0)

Putovanja