Novosti

Noćenje već od 35 evra: Grčko ostrvo koje se našlo na listi 10 najpristupačnijih destinacija na svetu

Komentari

Autor: BBC, Lonely Planet

07/07/2024

-

09:15

Noćenje već od 35 evra: Grčko ostrvo koje se našlo na listi 10 najpristupačnijih destinacija na svetu
Noćenje već od 35 evra: Grčko ostrvo koje se našlo na listi 10 najpristupačnijih destinacija na svetu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Malo grčko ostrvo u Egejskom moru proglašeno je jednom od najpristupačnijih destinacija na svetu po izboru "Lonely Planeta" za 2024. godinu.

U prvih 10 najekonomičnijih destinacija našlo se ostrvo Ikarija najpoznatije po dugom životnom veku lokalnog stanovništva, odnosno kao jedna od retkih "plavih zona" na svetu.

Inače, postoji samo pet originalnih "plavih zona" u kojima ljudi žive duže od proseka, pa tako i svaki treći meštanin Ikarije živi do 90. godine.

Prema "Lonely Planetu", to je takođe jedna od najpovoljnijih destinacija gde se cene noćenja u apartmanima kreću već od 35 evra.

Unsplash

 

Međutim, istorija ostrva je vezuje se za dva grčka boga. Legenda kaže da se Ikar srušio baš na ostrvo nakon što su mu se krila istopila jer je leteo preblizu Suncu, pa zato i ono nosi ime po njemu.

Takođe i bog vina Dionis navodno je rođen na ostrvu, pa se iz tog razloga na ostrvu organizuje mnoštvo tradicionalnih zabava posvećenih svecima (panigirja) sa puno vina i plesa.

Na ostrvu postoji i mnogo vinarija koje možete posetiti od kojih je najpopularnija "Karimalis" jer ima neverovatan pogled.

Osim toga, kozji sir i mleko su osnovna ishrana na ostrvu, zajedno sa lokalno pravljenim medom.

Unsplash

 

Iako biste očekivali da ćete videti klasične bele i plave kuće kao na Santoriniju, lokalno stanovništvo je ovde imalo neobičniji stil stanovanja.

Još u vreme kada su pirati napadali ostrvo, meštani su gradili svoje domove tako da izgledaju kao velike stene u pokušaju da se kamufliraju.

Premda datiraju iz 1. veka pre nove ere i u njima više niko ne živi, ove jedinstvene kuće su danas turistička atrakcija.

"Stanovnici Ikarije su odlazili visoko u divljinu da grade kuće kako ih ne bi videli sa mora", rekla je meštanka Eleni Mazari za BBC.

Unsplash

 

Ono što je pak, za turiste možda važnije jeste da ostrvo obiluje rajskim plažama od kojih je najpoznatija Sejšeli, nazvana zbog sličnosti sa istočnoafričkim ostrvom, na kojoj dominira šljunak nalik mermeru tako dajući moru karakterističnu tirkiznu boju.

 

Komentari (0)

Putovanja