Novosti

Kristijan Iličić otkrio neverovatno iskustvo iz Konga: "Bio sam na vrhu kratera par sati pre nego što je eruptirao"

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

21:15

Kristijan Iličić otkrio neverovatno iskustvo iz Konga: "Bio sam na vrhu kratera par sati pre nego što je eruptirao"
Kristijan Iličić otkrio neverovatno iskustvo iz Konga: "Bio sam na vrhu kratera par sati pre nego što je eruptirao" - Copyright Kristijan Iličić

veličina teksta

Aa Aa

Kristijan Iličić, svetski avanturista sa Balkana, koji je sebi zacrtao cilj da obiđe sve države ovog sveta doputovao je u Demokratsku Republiku Kongo pre pet dana. 

Glavna destinacija na tom putovanju mu je bila najopasniji vulkan na svetu Njiragongo u čijem krateru se nalazi najveće jezero lave.

Kao i mnogi drugi turisti, Kristijan se bezbrižno fotografisao kod kratera, tokom svog poslednjeg dana u ovoj državi, 22. maja. 

"Kada sam se spustio dole sa kratera seo sam na ručak u gradu Gomi, posle čega sam otišao na aerodrom kako bih otputovao u Brazavil", objasnio je Kristijan.

Ovako krater vulkana izgleda u normalnim okolnostima

Privatna arhiva

Kada je ušao u avion, Iličić još nije ni mogao da sluti da će za par sati čitav avionski saobraćaj biti blokiran zbog erupcije vulkana Njiragongo.

Tek kada je konačno sleteo u Brazavilu, glavni grad Republike Kongo, dobio je poruke i potresne snimke od svojih poznanika iz Gome. 

"Tek sam tada video na vestima da je vulkan eruptirao. Doslovno sam bio na vrhu tog kratera par sati ranije", ističe Kristijan.

Njiragongo je eruptirao posle gotovo dve decenije i bacio je lavu na glavni put Gome. Prema Kristijanovim saznanjima i dalje se ne zna da li ima mrtvih, ali je nastala velika panika. Meštani ne znaju kuda mogu da pobegnu. 

Snimci stanovnika Gome

Privatna arhiva

Poslednja erupcija ovog vulkana desila se 2002. godine. Usmrtila je stotine ljudi i zasula aerodromske piste lavom.

"Imao sam mnogo sreće što sam uspeo na vreme da pobegnem iz države", zaključio je Iličić za Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja