Oko sveta

Ovo su najzavodljiviji kvartovi u Evropi kojima bar jednom u životu treba prošetati

Komentari

Autor: Euronews

13/05/2021

-

15:39

Ovo su najzavodljiviji kvartovi u Evropi kojima bar jednom u životu treba prošetati
Ovo su najzavodljiviji kvartovi u Evropi kojima bar jednom u životu treba prošetati - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za mnoge posetioce nekom uzbudljivom novom gradu, veliko je iskušenje da na internetu pretraže turističke znamenitosti, u kom slučaju će njihov doživljaj destinacije često biti ishitren i površan. Praćenje utabanih turističkih staza može da donese tek kratak pogled na kulturu i duh grada, a ne istinski „ulazak pod kožu.“

Od odjeka živahnih večernjih razgovora u lokalnom vinskom baru do ulične umetnosti, kvartovi daju gradovima karakter i njihovo otkrivanje može učiniti dugo očekivano putovanje mnogo ispunjenijim.

Evo nekoliko najprivlačnijih evropskih kvartova za opuštenije posete i otkrivanje.

Monmart, Pariz

EPA/IAN LANGSDON

 

Teško je ne biti zaveden Monmartrom. Iako ga turisti posećuju u velikom broju, Monmartrova strma brda i krivudave ulice su ipak izvestan faktor odvraćanja, tako da gužve u njemu nisu nepodnošljive kao u nekim drugim krajevima Pariza. Ako krenete sa severa i automobilske gužve Bulevara de Rošuara i uđete u kaldrmaste ulice Monmartra posetite njegove živopisne bistroe, sva je prilika da ćete osetiti pomalo nadrealnu, gotovo seosku atmosferu, kao u modernoj bajci o Alisi o zemlji čuda.

Nekada stecište i često utočište umetnika početkom 20. veka, njegovi žitelji bila su imena kao što su Van Gog, Mone i Renoar, koji su u tom najživopisnijem kvartu Pariza pronalazili

inspiraciju. Srednjim generacijama je Monmart možda najpoznatiji kao mesto dešavanja apsolutno čarobnog filma iz 2001 „Ameli Pulen“.

Ali ako ništa drugo, Monmartr je jednostavno odlično mesto za uživanje u pogledu na Pariz. Posmatranje zalaska sunca sa stepenica crkve Sakre Ker, dok svetla iz udaljenog Ajfelovog tornja trepere, je prizor koji nikada nikom neće dosaditi.

Krojcberg, Berlin

profimedia

 

U gradu čija se novija istorija održava na njegovu sadašnjost kao možda ni u jednom drugom, prošlost Berlina je neizbežna i vidljiva u svakoj ulici. I možda nigde u nemačkoj prestonici nije tako otelotvoren njegov transformativni duh kao u Krojcbergu, nekada siromašnom naselju Zapadnog Berlina, ograđenom sa tri strane odvratnim zidom koji je postao dom za imigrante, kreativce, umetnike i razne druge buntovnike.

Iako je „džentrifikacija“ neizbežno prošla ovuda, šetnja kroz Krojcberg je uzbudljiva, kao da ste u epicentru svega što je važno u modernom Berlinu. Prelazeći gotički most Oberbaum i ulaskom u taj kvart iz Fridrihštajna, odmah ugledate njegove uzbudljive ulice u kojima pulsira život, od specijalizovanih kafića tokom dana, do ulica koje pulsiraju životom, od specijalizovanih kafića tokom dana, do prodavaca ulične hrane koji rade do kasno uveče, u koje svraćaju mušterije okolnih barova koji vrve od posetilaca.

Ulična umetnost je takođe poznata karakteristika života u Krojcbergu, a možda najupečatljivi rad je veliki mural Viktora Eša „Astronaut kosmonaut“ u ulici Marijanenštrase. I dok je Berlin dom za skoro 450 umetničkih galerija, šetnja kroz ovaj kraj je sama po sebi vizuelna poslastica.

Ovaj deo Berlina poznat je po uličnoj umetnostiGeorge Tasios / Unsplash

Alfama, Lisabon

Pixabay

 

Povremeno je dobro izgubiti se, a najstariji lisabonski kraj je pravo mesto za šetnju kroz vreme i slučajno otkrivanje interesantnih mesta. Svojevrsni strmi lavirint uskih ulica i neobičnih trgova, Alfamin šarm starog sveta pomešan sa predivnim pogledom na blistavu plavu obalu, čini ga zanimljivim parčetom Lisabona vrednog truda da se istraži.

Dugo povezivana sa fadom, Alfama je mesto gde je prvobitno nastala portugalska muzika melanholičnih vokala praćenih gitarom. Smatra se da je začeta u 19. veku, među portugalskim mornarima i moreplovcima, koje je mučio težak život na pučini i nostalgija za domovinom. Često

se iz brojnih kuća i restorana ovog starog kvarta mogu čuti njeni melanholični zvuci. Rustični Pareirina de Alfama jedan od najboljih restorana koji krasi autentična aroma fadoa.

Uzvišena lokacija na kojoj se Alfama nalazi spasila je taj kvart od katastrofalnog zemljotresa 1755. godine, a pogled sa njegovim brojnih vidika su neki od najlepših u Portugalu. Uputite se u Portas do Sol i uživajte u panorami raznobojnih kuća, krovova crvene boje i udaljenih, kristalno čistih voda Atlantika.

Malasanja, Madrid

profimedia

 

"Niko ne ide u krevet u Madridu dok ne ubije noć", napisao je Ernest Hemingvej svojoj nefiktivnoj knjizi “Smrt u popodnevnim časovima”. U gradu poznatom po velikom broju barova i restorana, Malasanja je kraj koji privlači posetioce kombinacijom koktela i opuštene atmosfere za razgovor.

Ipak, duž više nego živih ulica Malasanje ne nalaze se samo barovi, bistroi i vinoteke. Kraseći njene zidove i uličice, ulična umetnost je dugo bila dominantni vid izražavanja u ovom kreativnom kvartu Neki od najupečatljivijih radova mogu se videti u njegovim delovima Placa Kalao i Konde Duke. I ne propustite Muzej romantizma u Kale de San Mateo, kao malu, ali razrađenu alternativu alternativu uvek zauzetim muzejima Prado i Reina Sofija u kojima je uvek gužva.

Ipak, ovo je kvart koji živi noću. Od mračnih i energičnih džez klubova do sjajnih koktel barova, Malasanja privlači eklektičnu, nekomformističku publiku koja je otvorena za skoro sve, ako je u svrhu dobrog provoda.

Monti, Rim

profimedia

 

Okružen nekim od najpoznatijih znamenitosti u Rimu, Monti je elegantno utočište boemskih kafea, elegantnih barova i zanatskih radnji koje se nalaze u neposrednoj blizini utabanih turističkih staza. Uprkos tome što leži u senci Koloseuma, njegove kaldrmisane ulice su idealne za nonšalantne šetnje i uživanje u živahnoj rimskoj atmosferi.

Nekada sirotinjska četvrt niže klase sa ozloglašenom reputacijom tokom carstva, Monti se na kraju pretvorio u šik kvart koji je idealan za „blejanje“, posebno na trgu Pjaca dela Madone dei Monti koji uvek vrvi od posetilaca.

Drevne relikvije i bršljan zidovi odražavaju dugu istoriju, ali to je kvart koji je ujedno dosta modernizovan. U ovom omiljenom stecištu kako lokalaca, tako i stranih turista, posetioci uglavnom obilaze stare tradicionalne prodavnice i ispijaju aperitive u barovima. Nijedan od njih možda ne simbolizuje novo, moderno lice Montija u 21. veku kao koktel bar Drink Kong.

Komentari (0)

Putovanja