Oko sveta

Vodič kroz najprecenjenije turističke atrakcije u Evropi: U Pizi ima još mnogo toga osim Krivog tornja

Komentari

Autor: Euronews

13/05/2021

-

15:15

Vodič kroz najprecenjenije turističke atrakcije u Evropi: U Pizi ima još mnogo toga osim Krivog tornja
Vodič kroz najprecenjenije turističke atrakcije u Evropi: U Pizi ima još mnogo toga osim Krivog tornja - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Prijatelji koji vole da putuju će vam reći da morate da posetite te „svetski poznate znamenitosti.“ Ipak, poslušaj nas, jer ćemo ti reći da vaši prijatelji greše.

Sačuvajte svoje dragoceno vreme odmora za najbolje što ove destinacije imaju da ponude, umesto za gužvu koja vlada na precenjenim mamcima za turiste. Evo nekih od najizvikanijih znamenitosti u Evropi - i njihovih alternativa.

Francuska 

Unsplash

 

 

PRESKOČITE: Ajfelov toranj, Pariz

Možda će vam se svideti njegov izgled, ali apsolutno niko ne voli da čeka u redu. Bićete okruženi vrištećim klincima i džudžićete na užarenom suncu ili kiši sat vremena ili više. A kada konačno stignete do prednjeg dela reda, uguraće vas u prepuni lift koji vas vodi na jednako prepunu platformu, gde će vam biti potrebni oštri laktovi da biste došli do ograde radi pogleda na Pariz.
Dok budete školjocali, shvatićete da na fotografijama nedostaje upravo esencijalni element svakog pariskog pejzaža - Ajfelov toranj. 

UMESTO TOGA: Trijumfalna kapija, Pariz

Pariz ima toliko fantastičnih vidikovaca, od brda Sakre Ker i njegove terase na severu, do bara u na Kuli Monparnas u južnom delu grada. Ali jedan od najboljih nalazi se na desnoj obali reke Sene, odmah preko puta Ajfelovog tornja.

Trijumfalna kapija, završena 1836, nudi panoramski pogled na Jelisejska polja, Luvr, Senu, Notr Dam, Sakre Ker i, naravno, Ajfelov toranj. I za razliku od svog „takmaca“ na levoj obali, na vrhu je retko kada gužva i prosečno vreme čekanja u redu je samo pet minuta.

Mađarska 

PRESKOČITE: Budimski dvorac, Budimpešta

profimedia

 

 

Najistaknutije obeležje grada je ujedno i njegovo najveće razočarenje. Kada pomislite „zamak“, očekujete grandiozne srednjovekovne prestole, grbove, oklope i blještave balske dvorane. Ali posle šetnje uz strmo brdo - ili plaćanja za vožnju prastorom žičarom sporijom od puža - u uspavanom Budimu - stižete do parčeta zemlje veličine fudbalskog terena.

Postoji turobni istorijski muzej, ali osim toga, najbolje što možete da uradite je da prošetate pored zidina i pogledate preko Dunava na peštansku stranu Budimpešte - što će vas jednostavno naterati da poželite da je nikada niste napustili da biste u Budimu gubili vreme.

UMESTO TOGA: Zgrada mađarskog parlamenta, Budimpešta

Unsplash

 

 

Zaboravite na ispade populističkih političara unutra i fokusirajte se na veličanstvenost ove neogotičke lepotice, jedne od najvećih državnih zgrada na svetu, završene 1902. Na turi sa vodičem videćete neke od njenih 365 kula, 40 kilograma zlatnih ukrasa od 22-karatnog zlata, 691 sobu i 29 stepeništa - plus Svetu krunu Mađarske. Ne zaboravite pasoš - državljani EU dobijaju ulaznicu u pola cene.

Danska 

PRESKOČITE: Mala sirena, Kopenhagen

Unsplash

 

 

U konkurenciji za titulu najjadnije evropske statue, rame uz rame sa briselskim majušnim Maneken Pisom, je ova neinspirativna skulptura na steni u luci Kopenhagen. U sedećem položaju gleda preko malog pojasa vode do suprotne obale, gde ćete videti sumorna industrijska pristaništa, skladišta i dizalice.

Izvajano 1913, to tužno stvorenje inspirisano je bajkom Hansa Kristijana Andersena o sireni koja se odriče peraja da bi živela na zemlji. Po izrazu lica ove skulpture, to je odluka zbog koje se Mala sirena 100% kaje, zažalićete i vi što ste izdvojili sat vremena na vašem putovanju da je pogledate. 

UMESTO TOGA: Luizijana Muzej moderne umetnosti, Humlebek

profimedia

 

 

Pogledajte „Zvučni vodeni put, iznad tela veličanstvene „Ležeće figure br. 5. Henrija Mura i posmatrajte dok vetar pomera gvozdene ruke „Male Džejni-Vejni“ Aleksandra Kaldera na travnjaku.

Kada završite istraživanje velikog Vrta skulptura, uputite se unutra da vidite radove „Džinovski pauk“ Luiz Buržoa i mršave ljudske skulpture Alberta Đakometija, zajedno sa promenljivim asortimanom slika međunarodno priznatih umetnika.

Možda će vam biti potrebno 45 minuta da iz centra Kopenhagena stignete do Luizijana muzeja moderne umetnosti, ali za razliku od Male sirene, ovo putovanje je vredno truda.

Nemačka

Unsplash

 

 

PRESKOČITE: Kontrolni punkt Čarli, Berlin

Da li ste ikada videli pokretni toalet? Ako vas je to impresioniralo, svideće vam se i čuveni „Čekpoint Čarli.“ Ako to, pak, ne liči na vas, onda je najbolje da se klonite te stare drvene kućice - koja čak nije ni originalni Čekpoint Čarli, već moderna replika - smeštena nasred prometne ulice u Berlinu. Tu su vreće sa peskom, zvučni razglas i natpis: "Napuštate američki sektor"... i to je to. 

UMESTO TOGA: Galerija Ist Sajd, Berlin

Mnogo emotivnija relikvija berlinskog sovjetskog doba, ova deonica Berlinskog zida duga 1,3 kilometra je besplatna umetnička galerija na otvorenom još od 1990, sa muralima umetnika iz čitavog sveta. Oni prikazuju političke i društvene teme, od kojih su mnoge i danas zabrinjavajuće aktuelne.

Španija

EPA/Enric Fontcuberta

 

PRESKOČITE: Park Guelj, Barselona

Svuda ćete videti fotografije njegovih krivudavih balustrada - na naslovnim stranama vodiča, u turističkim člancima i na Instagramu. Ali ono što možda nećete shvatiti, dok se ne uzdignete do njegovih kapija u severnoj Barseloni, je da, za razliku od većine parkova, morati da čekate u redu za ulaznicu i platite je deset evra da uđete u živopisni deo parka.

Park ujedno spada u po veličini jedno od najmanjih dela Antonija Gaudija u gradu. A ako samo tražite zelene površine na otvorenom da udahnete malo svežeg vazduha, došli ste na pogrešno mesto. Zadnji deo parka je besplatan, ali nije posebno interesantan, sa razgaženim zemljanim stazama i žednim drvećem.

UMESTO TOGA: Kuća Visens, Barselona

Ljubiteljima Antonija Gaudija bilo bi bolje da svoj novac ulože na jednoj od desetak drugih Gaudijevih lokacija u gradu, a sve su mnogo impresivnije - i bliže centru grada. Jedna od manje poznatih - a samim tim i sa manjom gužvom - je prva Gaudijeva velika zgrada u Barseloni - Kuća Visens (Casa Vicens), šarmantna kuća sa elegantnom terasnom baštom izgrađena 1885. godine u živopisnom katalonskom modernističkom stilu.

Italija

profimedia

 

 

PRESKOČITE: Krivi toranj u Pizi, Piza

Osim ako očajnički ne želite otrcanu fotografiju sebe kako „držite“ ovaj, istina, čuveni toranj, nema nekog posebnog razloga da posetite Pizu. Na fotografijama izgleda mnogo neobičnije nego u stvarnom životu, a ako platite da se popnete uz njega, čekaćete u redu satima, platićete 20€ i ostaćete bez daha pošto prevalite njenih 300 stepenika, a ne toliko zbog pogleda na sam grad i ravne seoske krajolike koji ga okružuju.

UMESTO TOGA: Dve kule, Bolonja

Ako naginjete kulama, naći ćete još krivlji toranj u samoj Pizi - obližnju crkvu Svetog Mihajla od Skalce. U stvari, krivih tornjeva ima svuda po Italiji, od malih sela do velikih gradova. Ali prelepi grad Bolonja, na dva sata vožnje od Pize, ima ne jedan, već dva kriva tornja, a i starija su od onog u Pizi.

Nalaze se jedan do drugog, a jedan od njih, Toranj Asineli, je najviši krivi toranj na svetu sa 97,2 metra visine. Ulazak košta samo pet evra a retko ćete naići na redove za penjanje na 498 stepenika do vrha, odakle ćete videti krovove od terakote i tornjeve Bolonje, kao i Adeninske planine na samom obodu grada.

PRESKOČITE: Španske stepenice, Rim

Da citiramo Vikipediju, „Španske stepenice su skup stepenica u Rimu, Italija.“ To je potpuno tačan opis. To su stepenice. Ne vode ni na kakvo posebno mesto, ne nude nikakav sjajan pogled, ali su mesto na kome ordiniraju džeparoši i ulični prodavci.

Postoji stara fontana sa potopljenim čamcem na dnu, koja je jedna od manje impresivnih u ovom gradu bogatom fontanama. Reći će vam da tu možete da posmatrate interesantne ljude, što je tačno, ako pod ljudima podrazumevate turiste, jer je to praktično sve što možete videti u gužvi koja vlada na tom mestu.

UMESTO TOGA: Trastevere, Rim

Ovaj mali kvart je mesto gde Rimljani dolaze da se opuste uz jelo i piće sa prijateljima, gde ćete u mnogo interesantnijoj atmosferi moći da posmatrate ljude, ako to volite. Divno mesto za ručak, ali još je bolje uveče, kada se radnici opuste posle nekoliko čaša vina.

Holandija 

PRESKOČITE: Četvrt crvenih fenjera, Amsterdam

EPA/KOEN VAN WEEL

 

Drečavo i šljašteće mesto puno pijanih turista, depresivnih žena u izlozima i dilera droge, u ovim uskim uličima nema ama baš ničega intrigantnog. Radi se o jednom od najdepresivnijih „crvenih“ kvartova u Evropi, koji inače nisu posebno atraktivni.

UMESTO TOGA: Devet ulica, Amsterdam

profimedia

 

 

Teško je šetati se bilo gde u ovom prelepom gradu prepunom kanala i ne biti očaran njime - uz gore pomenuti izuzetak, četvrt crvenih fenjera. Ali ako vam nedostaje vremena i želite da vidite prelepe kuće uz kanale, prodavnice, restorane i barove, uputite se pravo u četvrt devet ulica, u blizini Kuće Ane Frank i krenite u kratku šetnju od Centralne železničke.
Kupite parče gaude u prodavnici sira i „vintidž“ odeću u butiku, a zatim pazarite pivo i nešto da pregrizete u jednom od udobnih starih barova sa pogledom na kanal.

Komentari (0)

Putovanja