Novosti

Od 6. septembra stroža pravila za ulaz u Albaniju: Preko granice uz kovid pasoš, test ili dokaz o preležanom kovidu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2021

-

19:42

Od 6. septembra stroža pravila za ulaz u Albaniju: Preko granice uz kovid pasoš, test ili dokaz o preležanom kovidu
Od 6. septembra stroža pravila za ulaz u Albaniju: Preko granice uz kovid pasoš, test ili dokaz o preležanom kovidu - Copyright Wikipedia.org/Epicurus B.

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za Evropu i inostrane poslove Albanije  zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom objavilo je nova pravila koja će morati da se  poštuju od 6. septembra kako bi se ušlo na teritoriju ove zemlje. 

Svi putnici moraće da poseduju kovid pasoš ne stariji od dve nedelje od dana prelaska granice ili PCR test da nije stariji od 72 sata. Treća opcija za ulazak u zemlju je posedovanje brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 časova. Od ovoga su izuzeta drca mlađa od šest godina.

U zemlju će moći da uđu i stranci koji su preležali koronavirus, ako poseduju pisani dokaz koji nije stariji od šest meseci. 

Ista pravila važe i za putnike koji tranzitno prelaze kroz Albaniju. Nova pravila ne odnose se na decu mlađu od šest godina. 

Albanski građani koji se vraćaju u Albaniju ali nemaju neki od navedenih dokumenata, moraće da ostanu u izolaciji deset dana i da se jave zdravstvenim vlastima kako bi zakazali testiranje na koronavirus posle isteka perioda izolacije. 

Svi putnici koji ulaze u Albaniju moraće da poštuju i dodatna pravila.

Na aerodrome će moći da uđu samo putnici, dok će biti zabranjen dolazak rodbine na ispraćaj na put. 

Putnici će morati da poštuju pravilo socijalne distance od 1,5 metara tokom boravka na aerodromu.

Lokalne mere koje su na snazi u Albaniji i dalje važe:

  • Zabrana kretanja građana u periodu od 23 do šest časova ujutru, mera može da se prekrši samo ako je u pitanju zdravlje ili neko neplanirano hitno dešavanje. 
  • Nošenje maski je obavezno u zatvorenom prostoru i u javnom prevozu. Preporuka je da se nosi maska na svim mestima gde nije moguće držati socijalnu distancu, što se pogotovo odnosi na osobe koje nisu još primile dve doze vakcine. 
  • Noćni klubovi ostaće zatvoreni. 
  • Barovi i restorani moraće da poštuju zabranu rada u periodu od 23 časova do šest ujutru, osim za firme koje vrše dostavu. 
  • Okupljanja na otvorenom dozvoljena su za ne više od 50 osoba, koje moraju da poštuju pravila o socijalnoj distanci koje je propisalo Ministarstvo zdravlja.
  • Dozvoljava se prisustvo publike na sportskim takmičenjima, kulturnim dešavanjima i konferencijama maksimalno 30 odsto od punog kapaciteta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja