Novosti

CDC svrstao Ukrajinu u veoma rizičnu destinaciju za putovanja zbog epidemiološke situacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Tanjug

26/10/2021

-

10:24

CDC svrstao Ukrajinu u veoma rizičnu destinaciju za putovanja zbog epidemiološke situacije
CDC svrstao Ukrajinu u veoma rizičnu destinaciju za putovanja zbog epidemiološke situacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodao je Ukrajinu u veoma rizičnu 4. kategoriju za putovanja. 

U ponedeljak je druga najmnogoljudnija država u Evropi premeštena iz kategorije 3, odnosno sa "visokim" rizikom po pitanju kovida 19, u najvišu 4. kategoriju.

Destinacije koje spadaju u veoma rizičnu kategoriju od kovida 19 nivoa 4 imale su više od 500 slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana, prema kriterijumima CDC-a, piše CNN.

Broj novozarazenih koronavirusom i broj smrtnih slučajeva među kovid pacijentima dostigao je prošle nedelje rekord u Ukrajini koja je među evropskim zemljama sa najmanjim brojem vakcinisanih.

Vlasti u Kijevu naredile su zatvaranje škola na dve nedelje počevši od petka, a slične mere su stupile na snagu i u drugim oblastima sa visokom stopom zaražavanja.

Vlasti upozoravaju da je spor tempo vakcinacije razlog za porast broja novoinficiranih u Ukrajini. U toj zemlji sa 41 milionom stanovnika građani mogu da biraju vakcine kompanija Fajzer, Moderna, Astra Zeneka ili Sinovak, ali samo oko 15 odsto populacije je potpuno vakcinisano, najmanje od svih evropskih zemalja posle Jermenije.

Između ostalih i Srbija se nalazi u grupi visoko rizičnih destinacija za putovanje 4. nivoa na listi CDC, a pored nje su: Austrija, Bahami, Hrvatska, Grčka, Irska, Jamajka, Maldivi, Švajcarska, Tajland, Turska i Velika Britanija...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja