Novosti

Uslovi pod kojima stranci trenutno mogu da uđu u Srbiju - šta predviđa nova uredba Vlade

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

17/03/2022

-

18:02

Uslovi pod kojima stranci trenutno mogu da uđu u Srbiju - šta predviđa nova uredba Vlade
Uslovi pod kojima stranci trenutno mogu da uđu u Srbiju - šta predviđa nova uredba Vlade - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mnoge protivepidemijske mere u Srbiji su ukinute, jer se broj zaraženih virusom korona smanjuje, ali za putnike u međunarodnom saobraćaju i dalje ostaju stroga pravila. U Srbiju ne mogu ući ukoliko nisu vakcinisani, ne poseduju negativan PCR test ili potvrdu o preležanoj bolesti, navedeno je u Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, koja je objavljena u Službenom glasniku.

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti u Srbiju, stranim državljanima dozvoljen je ulazak samo ako poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa korona, ne stariji od 48 sati, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, navedeno je u dokumentu.

Putnici treba da se testiraju pre putovanja, ne prilikom dolaska u Srbiju. U Srbiju ne mogu ući ukoliko nisu testirani i ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova i moraju se vratiti u zemlju iz koje dolaze. 

Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Srbiju. Osobama koje dolaze iz SAD umesto negativnog RT-PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test.

Državljanima Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u našu zemlju, a koji ne poseduju negativan PCR test, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od sedam dana. Mera prestaje da važi ako osoba kojoj je određena, u periodu trajanja mere, dobije negativan PCR test.

Potpuna vakcinacija

Osobe koje poseduje potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti COVID-19 koju je izdala zdravstvena ustanova u Srbiji mogu ući u zemlju bez negativnog RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili antigen FIA RAPID testa.

Tanjug/AP/Matt Dunham

 

U zemlju mogu ući državljani Srbije i strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovi diplomatsko-konzularnog osoblja i članovi njihovih porodica, ukoliko imaju potvrdu o preležanoj bolesti koju izdaje zavod za javno zdravlje osnovan u Srbiji.

Lice koje poseduje potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti COVID-19 koju je izdao nadležni organ ili ustanova države sa kojom Srbija ima zaključen sporazum o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji protiv zarazne bolesti COVID-19 ili postoji faktički reciprocitet o prihvatanju sertifikata  o vakcinaciji protiv zarazne bolesti COVID-19 može ući u Srbiju bez negativnog RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili antigen FIA RAPID testa.

Maloletno lice, starosti do 18 godina, može ući u Srbiju i bez sertifikata o vakcinaciji, ako u Srbiju ulazi u pratnji lica koje poseduje taj sertifikat.

Karantin u kućnim uslovima

Kada postoji opravdana sumnja da može doći do unošenja zarazne bolesti COVID-19, bez obzira na činjenicu posedovanja negativnog testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (novi sojevi virusa), posedovanja sertifikata o vakcinaciji ili posedovanja potvrde o preležanoj bolesti, državljanima Srbije i stranim državljanima koji dolaze iz zemalja sa posebnim rizikom može se naložiti i odrediti mera karantina u kućnim uslovima u trajanju najviše do 14 dana sa obavezom testiranja na prisustvo virusa SARS-CoV-2 u laboratoriji zdravstvene ustanove Srbije.

Tanjug/AP/David Zalubowski

 

Lice koje poseduje EU digitalni sertifikat izdat od strane nadležnih organa država koje su u sistemu EU Digital COVID Certificate, može ući u Srbiju bez posedovanja potvrda ili testova.

Stranim državljanima koji imaju privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, a koji su potpuno vakcinisani protiv bolesti COVID-19 u inostranstvu ili su jednu ili više doza vakcine primili u inostranstvu, zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Srbije izdaje Digitalni zeleni sertifikat/EU Digitalni COVID sertifikat, na njihov zahtev. Dovoljno je da dostave uverenje o izvršenoj potpunoj imunizaciji lekom koji je registrovan u Srbiji.

Stranim državljanima koji su potpuno vakcinisani protiv bolesti COVID-19 u inostranstvu ili su jednu ili više doza vakcine primili u inostranstvu, zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Srbije izdaje Digitalni zeleni sertifikat sa rokom važenja od 30 dana, na njihov zahtev, na osnovu uverenja ili druge isprave o izvršenoj imunizaciji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja