Novosti

Tri zemlje ublažile ograničenja: Kako će se putovati u Grčku, Austriju i na Kipar

Komentari
Tri zemlje ublažile ograničenja: Kako će se putovati u Grčku, Austriju i na Kipar
Tri zemlje ublažile ograničenja: Kako će se putovati u Grčku, Austriju i na Kipar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kako se epidemijska situtacija polako smiruje, tako padaju i ograničenja, a granice Evrope se ponovo otvaraju. Iako državljani Srbije trenutno mogu da uđu samo u tri zemlje bez ikakvog kovid dokumenta – Sloveniju, Mađarsku i BiH – sve više država olakšava uslove, posebno za vakcinisane putnike.

Kiparska vlada je olakšala pravila, prema savetu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, te se više neće uzimati u obzir država porekla putnika, već njegov status. Stoga, vakcinisani putnici će moći da uđu u Kipar bez obzira na to da li putuju iz "crvene" ili "zelene" zone, dok će se za nevakcinisane putnike odnositi komplikovanija pravila, prenosi Schengen visa info.

Vakcinisane osobe, koje poseduju EU digitalni kovid sertifikat i kiparski "Flight Pass" popunjen 48 sati pre ulaska, mogu da uđu u državu. Kipar prihvata propusnice sa sledećim vakcinama: AstraZeneka, Fajzer, Moderna, Džonson i Džonskon, Sputnjik V, Sinofarm, Sinovak, Kovakin, Novavak i Sputnjik Lajt.

Potvrda o oporavku važi od deset do 180 dana nakon pozitivnog testa na virus, a nevakcinisani putnici mogu da uđu i sa negativnim testom.

Međutim, "semafor sistem" se striktno primenjuje na nevakcinisane putnike. To znači da svi nevakcinisani putnici iz crvene zone (trenutno sve zemlje EU i Srbija su u crvenoj zoni) moraće da obezbede sledeće dokumente:

  • avionska karta da je izdata u roku od 48 sati pre polaska
  • rezultat PCR testa obavljen 72 sata pre polaska ili brzi test na antigen 24 sata pre dolaska
  • PCR test nakon dolaska na Kipar, pokriven putničkim troškovima (test po dolasku može da se uradi na aerodromu u Larnaki za 15 evra ili na aerodromu u Pafosu za 19 evra, a putnik će imati rezultate preko digitalne platforme nakon nekoliko sati)

Ova pravila važe za sve dolaske starije od 12 godina.

Ukida se PLF formular u Grčkoj

Putnici koji ulaze u Grčku neće morati prethodno da popunjavaju PLF obrazac i ta odluka stupa na snagu od 15. marta, najavio je ministar turizma Vasilis Kikilijas.

Obrazac za lociranje putnika (PLF) uveden je tokom pandemije kao obavezan uslov za putovanje i ulazak u Grčku.

"Prema preporuci komiteta stručnjaka ministarstva zdravlja, popunjavanje obrasca za lociranje putnika (PLF) od strane posetilaca iz svih zemalja za ulazak u Grčku ukida se od 15. marta 2022. Ovo pojednostavljuje procedure ulaska za putnike, pomerajući fokus na kontrolu sertifikata o vakcinaciji", istakao je Kikilias.

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Odluka o ukidanju PLF formulara doneta je u nastojanju da se pojednostave pravila za turiste i zdravstveni protokoli u vezi sa kovidom 19 za putnike uoči zvaničnog otvaranja turističke sezone Grčke ovog meseca.

Pored toga, u Ministarstvu turizma navodi se da je Komisija preporučila povećanje kapaciteta turističkih autobusa na 100 odsto od 5. marta, uz ventilaciju i upotrebu maske, prenose grčki mediji.

Austrija ukida gotovo sve mere

Austrija trenutno primenjuje 3G pravilo za ulazak u zemlju. To znači da svi putnici koji poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji, preležanom kovidu ili je  negativnom testu, mogu ući u Austriju.

Potvrda o vakcinaciji se smatra važećom kada stigne u Austriju sve dok dokument pokazuje da je nosilac obavio primarnu vakcinaciju jednom od prihvaćenih vakcina u poslednjih 270 dana. Oni koji su vakcinisani pre više od devet meseci, potrebna im je buster doza da bi se potvrda priznala.

Sertifikat o oporavku se priznaje samo ako je nosilac bio pozitivan na virus u poslednjih 180 dana.

Što se tiče onih koji planiraju da uđu u Austriju sa negativnim kovid testom, vlasti su istakle da prihvataju i brzi antigenski i PCR test. PCR test se prihvata ako je uzet 72 sata pre ulaska, a brzi antigenski test se prihvata ako je uzet u roku od 48 sati pre ulaska.

Putnici koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili oporavku ili negativan rezultat testa moraju poštovati pravila samoizolacije kada stignu u Austriju.

Od sutra, 5. marta, putnici, kao i državljani Austrije, više neće morati da poštuju mere zaštite od kovida. Nakon ocene trenutne epidemiološke situacije i uzimanja u obzir povećane stope vakcinacije, austrijske vlasti su saopštile da će odustati od skoro svih mera.

Objašnjeno je da je jedina mera koja će ostati na snazi nošenje FFP2 maski pri ulasku u javni prevoz i prodavnice.

"Od 5. marta biće ukinute sve mere zaštite od kovida osim obaveznih FFP2 maski u javnom prevozu i osnovnim prodavnicama", navodi se u saopštenju austrijskog zvaničnog portala za putovanja.

Sva lica će moći da uđu u sve vrste smeštaja, u restorane, kafiće, ustanove kulture i rekreacijske centre, a da ne moraju da pokažu važeći sertifikat o vakcinaciji ili oporavku, prenosi Schengen visa info.com.

Osim ukidanja domaćih mera, nadležni su najavili da će se od 5. marta ponovo otvoriti klubove.

 

Komentari (1)

Olivera

05.03.2022 11:17

E lepo što su Grci ukinuli PLF, nadam se da će do leta biti još popuštanja. Nije dobro što su cene toliko porasle, da će biti teško otići i u pred ili post sezoni, ali biće šta bude. Poslednje dve godine rade na svoju štetu, pa su morali. Ja u poslednje vreme često razmišljam o preseljenju u Grčku. Nije loša investicija kupiti nešto dole (ako imate sredstava, naravno), pozvati medjunarodne selidbe pro move, spakovati se i odseliti. Onda središ malo izdaješ ono šta imaš u Srbiji, pa se malo vratiš, pa izdaješ ono u Grčkoj, i za 10-tak godina vratiš uloženo a ostane ti da uživaš i tamo i ovde. Ali, treba sredstava, a i hrabrosti. Možda je bolje da se držim letovanja...

Putovanja