Novosti

Padaju ograničenja i za putnike iz Srbije: Dve zemlje mogle bi da ukinu sva ograničenja - šta je sa ostalim

Komentari

Autor: Tila Milenović

01/03/2022

-

21:58

Padaju ograničenja i za putnike iz Srbije: Dve zemlje mogle bi da ukinu sva ograničenja - šta je sa ostalim
Padaju ograničenja i za putnike iz Srbije: Dve zemlje mogle bi da ukinu sva ograničenja - šta je sa ostalim - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Da li će se ovog leta lakše putovati? Budući da dnevni broj novozaraženih postepeno opada, sve više zemalja olakšava uslove za ulazak za građane Srbije, stoga bismo ove godine mogli da očekujemo otvoreniju letnju sezonu.

Bez ikakvog kovid dokumenta, osobe iz Srbije trenutno mogu da uđu u Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu i od 19. februara u Sloveniju, a ukoliko pandemija nastavi da "jenjava" moguće bi bilo da nas očekuje sezona u kojoj bi putovanje teklo lakše. Neke evropske zemlje koje su već dugo zatvorene za turiste iz Srbije, poput Nemačke i Italije, ubalažavaju mere i za naše državljane, a Crna Gora i Albanija, kako očekuje direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić, mogle bi potpuno da ih ukinu u narednom periodu.

Seničić dodaje i da je moguće da će Grčka dodatno da ublaži mere.

Šta se u poslednje vreme promenilo u vezi sa uslovima za ulazak i koje zemlje bi mogle da ublaže ograničenja?

Blaži uslovi u Nemačkoj i Austriji, Italija "podigla rampu"

Nemačka je pre tri dana skinula Srbiju sa crvene liste, što znači da vakcinisane osobe (koje su primile cepiva od proizvođača: Bajontek/Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson ili Novavaks) mogu da putuju u tu zemlju u sve svrhe. Kombinacija navedenih vakcina sa neodobrenim ne priznaje se za ulazak u Nemačku.

Osobe koje nisu vakcinisane mogu da uđu u Nemačku ukoliko imaju neki nužan razlog, uz prikazivanje negativnog PCR ili antigenskog testa, ili potvrde o preležanoj bolesti kovid 19.

"Iako što se sezone tiče, Nemačka nije mnogo značajna turistička destinacija u Srbiji, važan je ovaj trend otvaranja granica, jer bi mnoge druge zemlje iz EU mogle da se ugledaju u Nemačku", rekao je za Euronews Srbija Seničić.

Unsplash

 

Od 23. februara u Austriju mogu da uđu i nevakcinisane putnici, buduči da se u režimu za ulazak prešlo sa "2G" sistema na "3G" sistem. To bi značilo da je ranije bilo neophodno uz potvrdu o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti tokom ulaska takođe priložiti negativan PCR test, a od nedavno putnici mogu da uđu ukoliko prikažu jedan od bilo kojih kovid dokumenata: potvrda o vakcinaciji, dokaz o preležanom kovidu 19, odnosno negativan PCR test.

Italija se danas konačno otvorila za srpske turiste. Naime, na osnovu Uredbe Ministarstva zdravlja Republike Italije za ulazak u Italiju iz Srbije potrebno je priložiti digitalni obrazac za praćenje putnika - digital Passenger Locator Form (PLF), odnosno jedan od navedenih kovid dokumenata: potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovidu, ili negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72, odnosno 48 sati, navodi Ambasata Italije.

Deca mlađa od šest godina izuzeta su od obaveze da urade PCR ili antigenski test. Po novoj uredbi državljani Srbije ulaze u Italiju po istim uslovima kao i građani EU.

Unsplash

 

Ponovo otvaranje granica Italije za građane Srbije je veoma značajan korak budući da je od početka pandemije koronavirusa zemlja više puta i na izuzetno duge periode bila zatvorena za neesencijalne posete.

"Organizuju se aranžmani za Siciliju i Sardiniju, imamo zainteresovane i za Rim odnosno za severni deo Italije", navodi direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Crna Gora i Albanija možda ukinu sva ograničenja

Prema trenutnim pravilima državljani Srbije mogu da uđu u Crnu Goru, odnosno i Albaniju ukoliko imaju potvrdu o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti ili negativan kovid ili antigenski test.

Međutim, kako najavljuje Aleksandar Seničić, ove dve zemlje bi mogle u potpunosti da ukinu sva ograničenja.

"Ja ne volim ništa da obećam, mada veoma se ozbiljno razgovara o tome i mnogi zvaničnici najavljuju to da, ukoliko epidemiološka situacija nastavi istim tokom da se poboljšava, mogli bi da se ukinu svi kovid dokumenti negde krajem aprila", navodi Seničić.

Tanjug/RINA

 

Trenutno je za ulazak u Grčku potreban PLF formular, a pored toga potvrda o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti ili negativan PCR test, dok se ograničenja ne odnose na decu do pet godina.

Seničić se nada da bi uslovi mogli da se ublaže na isti nivo kao i prošle letnje sezone.

"Prošle godine smo zahtevali da deca do 12 godina ne treba da se testiraju, da Grci prihvate rezultate rapidnog, antigenskog testa, odnosno da autobusi mogu da imaju popunjenost od 75 - 80 odsto, umesto samo 50 odsto. Te uslove smo dobili prošle sezone i nadamo se da možemo da imamo iste i ove ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli"

Iako je bilo već najava da bi PLF formular mogao da se ukine, takođe bi lako moglo da bude moguće da će svi ti formilari koje su pored Grčke uvele Turska, Španija, Italija i brojne deuge zemlje, služiti za vođenje evidencije, odnosno za preciznisije statističke parametre u turističkoj industriji.

"U početku ovi formulari su služili da bi države mogle da isprate kretanje putnika, međutim sada kad taj sistem postoji i kada su putnici manje više navikli na popunjavanje, mnoge zemlje posmatraju kako bi mogle da iskoriste taj sistem za turistički statistiku", kaže Seničić.

AP/ Lisa Leutner

 

Kakva je situacija sa Bugarskom, Turskom i Egiptom?

Srbija ima trenutno veoma specifičnu situaciju sa Bugarskom. Naime ta zemlje je početkom zime stavila Srbiju u crvenu zonu, međutim, zbog solidnog interesovanja srpskih turista za skijanje u toj zemlji, postignut je dogovor da naši državljani mogu da uđu ukoliko imaju jedan od sledećih dokumenata: potvrdu o vakicnaciji, potvrdu o buster dozi (ukoliko je od druge doze prošlo više od 270 dana) sertifikat o preležanoj bolesti, ili negativna PCR ili antigenski test.

Seničić ističe da će Bugarska najverovatnije da skine Srbiju sa crvene liste budući da je epidemiološka situacija trenutno bolja, međutim nepoznato je da li bi tada nužno došlo i do blažih mera prilikom ulaska.

Državljani Srbije u Egipat mogu da uđu ukoliko su vakcinisani ili ako sa negativnim PCR testom, a za Tursku važe ista pravila s tim što da vlast prihvata i potvrdu o preležanoj bolesti, a Seničić ističe da bi ta pravila teško mogla da se promene.

Unsplash

 

"Te države imaju relativno kompleksan sistem donošenja odluka zato ne verujem da će se mnogo toga menjati. Obe države su veoma popularne turističke destinacije, zato najverovatnije ne bi trebalo da mere postanu strože tokom sezone, ukoliko, naravno ne dođe do ponovnog pogoršavanja pandemije", objašnjava Seničić.

I dalje stroga pravila za nevakcinisane u mnogim zemljama

Pojedine zemlje i dalje imaju relativno stroga pravila za ulazak. 

Španija priznaje samo vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) ili Svetska zdravstvena organizacije (SZO), što znači da osobe koje su primile Sputnjik V ne smatraju vakcinisanim.

U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja (u koje spada i Srbija) potrebno je da prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze. Posle toga je putnicima potrebna i treća buster doza. Nevakcinisani turisti ne mogu da uđu u Španiju.

Državljani Srbije koji putuju iz Srbije mogu ući u Portugal iz turističkih razloga ukoliko poseduju digitalni kovid sertifikat sa potvrdom o vakcinaciji ili sa potvrdom o preležanoj bolesti. Portugal takođe priznaje samo vakcine odobrene od srane EMA i SZO.

Ukoliko putnik ne poseduje digitalni sertifikat koji potvrđuje da je vakcinisan ili da je preležao kovid 19 u poslednjih 180 dana, u ovu zemlju može da uđe isključivo iz "nužnih" razloga, uz neophodan PCR ili antigenski test.

Za putovanje u Francusku priznaju se samo vakcine odobrene od strane EMA (Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson), s tim što putnici koji su samo kao buster dozu primili jednu od ovih vakcina smatraju se vakcinisani.

Nevakcinisana lica mogu da uđu u Francusku samo u specijalnim slučajevima, koji su izdvojeni na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Komentari (0)

Putovanja