Novosti

Srbija je od danas na zelenoj listi Nemačke, ulazak moguć na tri načina: Šta to znači za građane Srbije?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2022

-

11:49

Srbija je od danas na zelenoj listi Nemačke, ulazak moguć na tri načina: Šta to znači za građane Srbije?
Berlin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Počevši od danas, Srbija više nije na crvenoj listi Nemačke kada su u pitanju ograničenja putovanja povezana sa koronavirusom, prema saopštenju objavljenom na sajtu nemačke ambasade u Srbiji. Ulazak iz Srbije u Nemačku moguć je na tri načina, stoji na sajtu ambasade.

1. Potpuna vakcinacija - Lica sa prebivalištem u Srbiji koja su potpuno vakcinisana mogu i dalje iz Srbije putovati u Nemačku u sve svrhe putovanja, ako su potpuno vakcinisana dva puta jednom ili kombinacijom vakcina protiv kovida-19 sledećih proizvođača: Bajontek/Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson ili Novavaks i ako je vakcinacija izvršena u skladu za zahtevima objavljenim na veb-stranici Instituta Paul Erlih

Na navedenoj veb-stranici možete pronaći i izuzetke koji važe za lica koja su preležala bolest, a koja usled toga dokazuju status potpuno vakcinisanog lica na osnovu jedne primljene doze vakcine.  Kombinacija navedenih vakcina sa vakcinama koje nemaju dozvolu za upotrebu u EU (npr. Sinofarm ili Sputnjik) nije moguća. 

Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

 

Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana, a potvrdu o vakcinaciji neophodno je staviti na uvid na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom ili španskom jeziku u štampanom ili digitalnom obliku.

2. Nužan razlog, negativni test ili potvrda o preležanoj bolesti

a) Nužan razlog - Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo ako postoji nužan razlog za njihovo putovanje. Pre svega, turistička putovanja u Nemačku ne predstavljaju nužan razlog, zbog čega trenutno nisu moguća za osobe koje nisu potpuno vakcinisane. 

Za sledeće grupe se smatra da načelno imaju nužan razlog za ulazak u Nemačku: nemački državljani i članovi njihove najuže porodice (supružnici, maloletna deca koja nisu u braku, roditelji maloletne dece); građani država Evropske unije i državljani Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda te članovi njihove najuže porodice (supružnici, maloletna deca koja nisu u braku, roditelji maloletne dece); državljani Srbije i trećih država koji imaju pravo dugoročnog boravka u jednoj od država EU ili Šengenske zone te članovi njihove najuže porodice, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi vezani za putne isprave i vize.

b) Negativni test ili potvrda o preležanoj bolesti - Negativni testovi na koronavirus (antigenski ili PCR) u (planiranom) trenutku ulaska u Nemačku ne smeju biti stariji od 48 sati. Odstupajući od toga, u slučaju ulaska u Nemačku sa prevoznikom (npr. avio-kompanijom), PCR testovi u (planiranom) trenutku početka prevoza (npr. vreme polaska aviona) ne smeju biti stariji od 48 sati. 

profimedia

 

Antigenski testovi i u slučaju putovanja sa prevoznikom u (planiranom) trenutku ulaska u Nemačku ne smeju biti stariji od 48 sati. Putnici koji putuju avionom u Nemačku u obavezi su da pre polaska prevozniku prilože test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Deci koja još nisu navršila 6 godina pritom nije potreban test i nije potrebna potvrda o preležanoj bolesti.

Potvrda o preležanoj bolesti mora biti u skladu sa zahtevima objavljenim na veb-stranici Instituta Robert Koh. Potrebno ju je je predočiti na engleskom ili nemačkom jeziku u digitalnom ili štampanom obliku.

3. Tranzit kroz Nemačku - moguć je ukoliko imate pravo ulaska u zemlju odredišta. Odgovarajuće dokaze o pravu ulaska u zemlju odredišta i o svrsi putovanja morate nositi sa sobom. 

Obaveza posedovanja dokaza o ispunjenosti uslova za ulazak u Nemačku u uslovima pandemije koroavirusa važi i za putnike u tranzitu, uključujući i putnike u aerodromskom tranzitu, tj. putnike koji na aerodromu u Nemačkoj samo presedaju. Navedeno se odnosi i na tranzit iz i ka zemlji van Šengenske zone, odnosno iz i ka trećoj zemlji izvan EU, i na tranzit iz ili ka zemlji unutar Šengenske zone.

Dužni ste da potvrdu o negativnom testu na prisustvo koronavirusa, potvrdu o preležanoj bolesti ili potvrdu o vakcinaciji svom prevozniku stavite na uvid pre početka putovanja. Isti dokument ste dužni da predočite, na zahtev, i službenicima na graničnoj kontroli prilikom ulaska u Nemačku.

Komentari (2)

RISTIC NENAD

26.03.2022 16:40

A za ulazak u Srbiju??? Avionom

Snežana

04.05.2022 00:28

Sramota šta nam rade i dokle više misle da nas ucenjuju i ponižavaju?Dokle?I znate šta?Volela bih da ih Rusija baci na kolena i da sve ono što drugima rade osete i na svojoj koži.Nisam osvetoljubiva,ali sve ima svoje granice.

Putovanja