Novosti

Sutra počinje turistička sezona na Šarganskoj osmici

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

16:22

Sutra počinje turistička sezona na Šarganskoj osmici
Sutra počinje turistička sezona na Šarganskoj osmici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Muzejsko - turističkom kompleksu "Šarganska osmica" na Mokroj Gori sutra počinje ovogodišnja turistička sezona, koja će trajati do 31. oktobra.

Muzejsko - turističkom prugom uskog koloseka Mokra Gora - Šargan Vitasi, u narednih sedam meseci, svakodnevno biti po dva polaska voza "Nostalgija", rekao je Tanjugu savetnik za turizam i ugostiteljstvo u Infrastrukturi železnice Srbije Nebojša Mladenović.

Muzejsko turistički voz "Nostalgija" polaziće iz stanice Mokra Gora u 10.30 i u 13.30 sati, dok su polasci iz stanice Šargan Vitasi u 11.27 i u 14.27 sati.

Pored toga, u periodu od 15. juna do 31. avgusta redovno će saobraćati i treći par vozova, sa polaskom iz stanice Mokra Gora u 16.10 sati, a iz stanice Šargan Vitasi u 17.07 sati, dok će tokom ostalog perioda turističke sezone saobraćati u skladu sa potrebama putnika.

Takođe, u skladu sa interesovanjem turista, tokom čitave ovogodišnje sezone, po potrebi, u saobraćaj će biti uvođeni i vozovi sa polaskom iz Mokre Gore u 8.00 sati, a iz Šargan Vitasa u 08.57 sati, rekao je Mladenović.

Mokra Gora, sa muzejsko-turističkom prugom uskog koloseka i kompleksom "Šarganska osmica", proglašena je u decembru na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije UN za najboilje turističko selo u svetu.

Pet mostova i 22 tunela

Muzejsko-turistički kompleks "Šarganska osmica" organizaciono je deo železničke kompanije Infrastruktura železnice Srbije.

"Šarganska osmica" je jedna od najatraktivnijih turističko - muzejskih železnica u Evropi i smatra se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uskog koloseka.

Pruga uskog koloseka između stanica Mokra Gora i Šargan Vitasi u obliku broja 8, širine 760 milimetara, prolazi najlepšim planinskim predelima Mokre Gore sa pet mostova i 22 tunela.

Na ukupnoj dužini pruge od 15,5 kilometara, na relaciji Mokra Gora - Šargan Vitasi, prelazi se visinska razlika od 300 metara. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja