Novosti

"Gostoprimstvo, Mećavnik i Šarganska osmica": Meštani Mokre gore otkrili zašto je njihovo selo "najlepše na svetu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/ N.J.

05/01/2022

-

20:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Krajem godine među 44 najbolja turistička sela na svetu, Generalna skupština Svetske turističke organizacije svrstala je i Mokru goru. Ovo srpsko selo izabrano je među 170 prijavljenih mesta iz 75 zemalja sveta. Da žive u jednom od najlepših sela u svetu, Mokrogorci su znali i pre nego što je to i zvanično potvrđeno. Netaknuta priroda, čista voda i vazduh, kao i turističke atrakcije kakvih nigde nema, kažu doveli su do toga da Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija upravo ovo mesto proglasi jednim od najboljih turističkih sela.

Meštani za Euronews Srbija ističu da se Mokra gora ističe po domaćim proizvodima, dobrim ljudima, gostoprimstvu, čuvenoj Šarganskoj osmici i Belim vodama. Svi su saglasni da je najveću promociju ovog sela napravio Emir Kusturica, poznati reditelj koji je na brdu Mećavnik sagradio drveni grad koji godišnje poseti oko 100 000 turista iz celog sveta.

"Mećavnik je dolaskom prof. Kusturice postao stecište kulture i samim tim dao jako veliki doprinos čitavom naselju", kazao je za Euronews Srbija Bojan Tošić iz tog turističkog naselja.

Tanjug/Rade Prelić

 

Zahvaljujući Emiru Kusturici ovo selo su posetili Džoni Dep, Monika Beluči, Odri Tatu, Maradona, Peter Handke, Nikita Mihalkov, Džim Džarmuš i mnogi drugi. Pored toga, meštani naglašavaju da Mokru goru u velikom broju posećuju pored domaćih i strani turisti. 

"Vidimo i Kineze i Ruse. Ja ne znam taj jezik, ali su apartmani puni i da ih ima više došlo bi i više turista", rekla je meštanka Milica Jovović.

Za razvoj ovog kraja zaslužna je i Šarganska osmica, graditeljsko remek delo među prugama uskog koloseka. Ova pruga je nekada povezivala Mokru goru sa ostatkom zemlje, a danas je popularna turistička atrakcija.

"Železnica je najpre počela da se obnavlja, to je nešto što je i dovelo goste u ovaj kraj, od železnice je sve i počelo. Kažu da je ovo jedno od 'najželezničkijih sela u svetu'. Danas većina ljudi radi ili u železnici ili na Mećavniku", ističe Aleksandra Milutinović, upravnik kompleksa "Šarganska osmica".

profimedia

 

U selu trenutno živi oko 600 stanovnika. Iako su u proteklim decenijama mnogi mladi napustili ovo selo, sada mu se polako vraćaju. Seoska škola broji svega 30 đaka, a prognoze govore da će ih u budućnosti biti više.

"Dosta je kuća oživelo i imamo primere da se iz gradova vraćaju da žive na selo i nadamo se da će se taj trend nastaviti i da ćemo jednog dana brojati mnogo više učenika", naglašava direktorka Osnovne škole "Bogosav Jankovic" Olivera Misailović.

Od kako su postali poznati širom sveta, meštani očekuju da će selo da procveta, pod uslovom da ostane baš ovakvo kakvo je danas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja