Novosti

Šta čini Mokru Goru posebnom: Zašto je ova planinska lepotica dobila titulu najlepšeg turističkog sela na svetu

Komentari

Autor: Tila Milenović

02/12/2021

-

19:23

Šta čini Mokru Goru posebnom: Zašto je ova planinska lepotica dobila titulu najlepšeg turističkog sela na svetu
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Mokra Gora, selo na zapadu Srbije, smeštena u "zagrljaju dve planine", Tare i Zlatibora, godinama unazad predstavlja izuzetno popularnu turističku destinaciju, a danas je proglašena za najbolje turističko selo u svetu. To značajno priznanje planinska lepotica dobila je od Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija.

Mokra Gora se prostire u najzapadnijem delu opštine Užice, kao i Srbije, na visini od 1.000 metara, i pripada grupi planinskih zlatiborskih sela. Čine ga raštrkane kućice na različitim brdima okružene bogatom gustom šumom, i drugim prirodnim vrednostima.

Postala je poznata turistička destinacija zahvaljujući Šarganskoj osmici, jedinstvenoj pruzi uskog koloseka, kao i etno-selu Drvengrad. Kraj je karakterističan po očuvanim starim brvnarama razbacanim po pašnjacima, lekovitim izvorima, i autentičnim prirodnim lepotama, a cvetanju turizma su doprineli i filmski festival Kustendorf, kao i novosagrađeni ski-centar sa četiri staze.

Šarganska Osmica i Drvengrad

Šarganska osmica je izuzetno atraktivna železnica, koju unikatnom čine pruge uskog koloseka, širine od 75 cm. Železnica povezuje Mokru Goru i Šargan Vitase. Probijajući se kroz stenovite i strme terene pruga pravi neobičnu putanju, koja podseća na broj 8, tako je i dobila naziv.

Obnovljeni deo pruge dug je 13 kilometara i na svojoj krivudavoj putanji prolazi kroz čak 20 tunela.

Na Mokroj Gori se takođe nalazi i poznato etno-selo Drvengrad, na brdu Mećavik, koji predstavlja ceo jedan grad u malom čija glavna ulica nosi naziv nobelovca Ive Andrića, u kom se mogu pronaći galerije, restorani, kafići, biblioteka, teretana, poslastičarnica i bioskop. Drvene kućice takođe nose nazive po različitim srpskim i stranim velikanima. 

Na Mećavniku se u januaru održava i filmski festival Kustendorf, koji okuplja ljubitelje filmske umetnosti. Mećavnik ima i sopstveno skijalište površine 20 hektara, na obroncima planine Tare, na Iveru.

Iver je drugi po visini vrh Tare, sa 1.490 metara nadmorske visine, na kojem se, sa istočne strane, nalazi početna tačka četiri staze "crne kategorije", ukupne dužine četiri kilometra. 

U blizini Mokre Gore

Stari železnički most nad Đetinjom, kroz koji je nekada prolazio most Ćira, pre nekoliko godina je rekonstruisan i pretvoren u pešački most. Sa mosta se otvara pogled ka kanjonu. Taj most nalazi se na manje od deset minuta vožnje od Mokre Gore.

Takođe nedaleko od sela, u Kremnima, nalazi se Spomen-dom proroka Tarabića. Podignut je u spomen prorocima iz porodice Tarabić, čije su vizije zabeležene u poznatom Kremanskom proročanstvu.

Na pet kilometara istočno nalazi se vodopad Skakavac, a na pola puta do njega putnici mogu da stanu kod lekovitog izvora "Bele vode", takođe poznatog kao i izvor Svetog Jovana Krstitelja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja