Novosti

Upoznajte čoveka kojem je ostalo još samo devet zemalja da vidi ceo svet, a da nije nogom kročio u avion

Komentari

Autor: Euronews

23/11/2021

-

22:10

Upoznajte čoveka kojem je ostalo još samo devet zemalja da vidi ceo svet, a da nije nogom kročio u avion
Upoznajte čoveka kojem je ostalo još samo devet zemalja da vidi ceo svet, a da nije nogom kročio u avion - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Početkom 2013. Torbjorn Pedersen Tor dobio je mejl koji mu je zauvek promenio život.

"Otac mi je poslao link teksta. U tekstu je bilo reči o tome da niko nije uspeo da obiđe sve zemlje sveta bez letenja avonom. Ta činjenica me je zainteresovala", priseća se danski avanturista u razgovoru za Euronews.

Bivši vojnik Ujedinjenih nacija nedugo nakon toga odlučio je da spakuje svoje kofere i krene na osmogodišnje putovanje koje je tada obuhvatalo 194 zemlje.

Njegova misija bila je prilično jednostavna: da poseti svaku zemlju na svetu bez upotrebe vazdušnog saobraćaja. Međutim, kako je Tor ubrzo otkrio, sprovođenje ovog plana nije bilo toliko jednostavno.

"Uglavnom pokušavam da se krećem kad god mogu, ali nije uvek tako lako. Ponekad me usporava čekanje vize ili potraga za brodom", isitče on.

"Jednom sam proveo dva dana u kamionu u Kongu i morali smo da stanemo usred noći jer je postojao rizik od razbojnika", priseća se Tor.

Nakon što je uspešno prešao svih sedam kontinenata, Toru je sada preostalo samo devet država da obiđe 203 zemlje bez letenja avionom. Na njegovom putu ostale su samo Palau, Vanuatu, Tonga, Samoa, Tuvalu, Novi Zeland, Australija, Šri Lanka i Maldivi.

Nakon dve godine koje je zbog pandemije koronavirusa proveo "zaglavljen" u Hongkongu, putnik želi da nastavi svoje putovanje.

"Delovalo je logično da se vratim kući i odustanem od svega ovoga, posebno tokom pandemije", ističe on.

Ipak, Tor je odlučio da ne odustane i time motiviše i druge.

Četiri dana u Hongkongu se pretvorilo u dve godine

U januaru 2020, Tor je stigao u Hongkong brodom iz Saveznih Država Mikronezije.

 

Danac je trebalo da napusti Hongkong i brodom nastavi put za Palau kada je vest o izbijanju koronavirusa zaustavila putovanja.

"Kada je proglašena globalna pandemija, znao sam da se moja akcija prekida, barem privremeno", kaže Tor.

Umesto da provede četiri dana u gradu kao što je prvobitno planirao, ostao je tamo dve godine – najduže što je bio na bilo kom mestu tokom svoje avanture oko sveta.

"Mislio sam da će potrajati dva ili tri meseca i da će se posle stvari smiriti", prisetio se putnik.

Hongkong je proglasio vanredno stanje 25. januara 2020, nakon što se virus korona proširio na region iz Vuhana. Preduzete su rane mere za suzbijanje virusa, uključujući zatvaranje škola, sprovođenje mera izolacije i podsticanje ljudi da rade od kuće.

Dok Torbjorn Pedersen čeka svoju priliku da otputuje na Palau, dane provodi obilazeći planinarske staze, radeći sa lokalnim društvom Crvenog krsta i beležeći svoja iskustva na svom blogu "One upon a saga".

Dosadašnji rekord

Iako je Torova avantura prilično neobična, on nije jedini koji je pokušao podvig ove vrste.

Grejem Hjuz iz Velike Britanije trenutno drži rekord za najbrži obilazak svih zemalja sveta javnim površinskim prevozom, prema Ginisovoj knjizi rekorda.

Za razliku od Tora, koji se nije vratio kući u Dansku više od osam godina, Hjuz je tokom svoje avanture dva puta leteo do rodne Britanije.

"Posetiti svaku zemlju na svetu, u jednom jedinom putovanju, bez korišćenja aviona, nešto je što nikada ranije nije urađeno", insistira Pedersen, koji je tokom svog putovanja eksperimentisao sa brojnim načinima transporta.

"Autobusi i vozovi su najveći deo toga", dodaje on.

 

 

"Imao sam privilegiju da budem na 25 kontejnerskih brodova koji povezuju kontinente i ostrvske države. Čak sam bio i na jahti visokih performansi, koja je bila sasvim posebna", podvlači putnik.

Uprkos tome što je tako blizu postizanju cilja, Tor polako postaje umoran od puta.

"Prošlo je dosta vremena i moji prioriteti se menjaju. Imam ženu. Želeli bismo da osnujemo porodicu", kaže on.

 

 

Ali, obećanje da će postati prva osoba u istoriji koja će postići ovaj cilj je primamljiva perspektiva za samoproglašenog "modernog vikinga".

"Nisam neko ko odustaje kada izazov postane težak", smeška se.

"Naći ću način. I do kraja života ću moći da budem ponosan na svoje dostignuće", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja